Селекцията е отворен процес. Така гласи едно от най-досадните клишета във футбола. Това упражнение е любимо на всички в Левски от няколко години. Прави се селекция. Зиме и лете все се привличат и освобождават футболисти. В редки случаи даже се продават играчи за добри пари.

Тази зима не беше по-различна от предишните. Левски направи селекция на два етапа. Най-напред собственикът на голямата част от акциите Тодор Батков „спаси клуба“ с продажбите на Антонио Вутов и Гари Родригес. Чертаеха се мрачни прогнози, че Левски е пред колапс, ако тези две сделки не станат факт. Случиха се и на „Герена“ засвириха нова песен, но на стар глас.

Започна се масовото привличане на футболисти. Белаид, Чмовш, Божинов, Крумов, Бастос и Нунеш. Парите се появиха като след фокус, което е трудно обяснимо, но темата е друга. Някои от новите бяха свободни агенти, но и това изисква известни разходи за комисионни и практиката наречена „пари на ръка“. Закъсняла селекция, но селекция.

След провала на старта, Левски направи още една трансформация в своите редици. Този път всичко е напълно безплатно, а и няма нужда от адаптация. На „Герена“ вече се уповават на своите кадри от школата, които и без това си тренираха с първия отбор. На практика това беше третият етап на зимната селекция.

Елин Топузаков показа неподозирана смелост за млад треньор и заложи на една камара младоци, които още нямат 20 години. Преди него специалистите, които водеха Левски правеха опити да налагат юноши, но сега сякаш размахът е по-сериозен. Здравков, Митов и Николай Костов имаха очи за младите в Левски, но Топчо прояви повече дързост, за да пусне няколко юноши в пакет.

Година след знаменитото американско лято в различни градове на България се раждат Борислав и Радослав Цоневи, Владислав Мисяк, Стивън Петков и Александър Любенов. През 1996-а на белия свят се появява и Мики Орачев. Вече не е новина тези имена да се появят в групата на „сините“.

Снощи в Пловдив Левски победи и надигра Локомотив с доста свои кадри. Мисяк игра 90 минути във втора поредна среща. Радослав Цонев вече е титуляр, а Бастос ще се опита да го измести от състава. Боби Цонев не игра в Пловдив само защото бе наказан.

В 60-та минута на двубоя Елин Топузаков прибегна до първата смяна. За всички на стадиона беше ясно, че Кевин Бру най-сетне ще напусне терена. Сензацията бе изборът на треньора. В игра влезе 18-годишният Стивън Петков. 30 секунди по-късно младокът прати топката в гредата след центриране на Ради Цонев, а при последвалата добавка Валери Божинов откри головата сметка на „сините“ в мача. Това попадение на практика реши спора между двата тима на „Лаута“.

След двубоя Топузаков заговори за завръщане на „синия дух“. Може и да е прибързано, но доста левскарски сърца туптят в отбора. В групата 8 от 18 души са юноши на клуба. В школата на „сините“ през годините са се подвизавали Станислав Ангелов, Владимир Гаджев, Димитър Макриев, Михаил Иванов, Радослав Цонев, Владислав Мисяк, Стивън Петков и Мики Орачев. Към тази бройка спокойно може да сложим и другия близнак. С първия тим продължават да се готвят още няколко момчета, които чакат своя шанс. При Топчо може и да го получат...

Дали по принуда или доброволно Левски направи своята нова зимна селекция. Тя струва 0 /нула/ лева. Всичките юноши получават месечно по-малко от Кевин Бру /примерно/. Ясно е, че всички млади не могат да играят заедно, но се вижда, че този път не става дума за флирт с публиката. Топузаков рискува и на този етап печели. Ще дойдат дни и мачове, в които Левски ще пада, но сега е моментът да се положат добри основи за следващите години. Историята помни и други моменти. Много е вероятно плодовете да бъдат обрани от друг треньор, но това е част от занаята. Елин в момента опитва да се поява на „картата с футболните треньори“. Същото правят и младоците, на които той залага. Двете страни са си взаимно полезни, а от това може да спечели само Левски.

Публиката ще даде нужния толеранс на „най-новите попълнения“. Вчера Стивън Петков и Влади Мисяк удариха гредите, но Левски е на път да вкара единственото си ценно попадение през годината. Рано е за генерални оценки, но може да си извадим един извод. Слуховете за смъртта на „синята“ школа са леко преувеличени.