Ракета номер 1 на българския тенис Григор Димитров продължава да пише една от най-славните и незабравими страници в историята на българския тенис! Хасковският талант се класира за осминафиналите на Открито първенство в Австралия, след като успя да се наложи с 6:3, 3:6, 6:4, 7:6 (10) над Милош Раонич и по този начин затвърди положителния си баланс срещу канадеца, като вече има цели 3 победи срещу само една загуба.

Приказката продължава! Голям Гришо прекърши Раонич и гледа към четвъртия кръг в Австралия

източник: Gulliver/Getty Images

За първи пък в кариерата си най-успешният български тенисист, който днес се радваше на солидна подкрепа от страна на феновете, които бяха изпълнили трибуните на третия по големина корт в Мелбърн – „Маргарет корт“, записва такова постижение. Освен това, Гришо е първият български тенисист стигал до осминафинал на турнир от Големия шлем.

С този забележителен успех Гришо си осигури мач с Роберто Баутиста Агут, който успя да срази Беноа Пер, както и чек на стойност 135 000 делара плюс 180 точки. Очаква се следващата среща на Димитров да се проведе в понеделник.

Двубоят между Гришо и Раонич започна доста интензивно, като българинът откри резултата. Последва бърз гейм за Раонич, а след това хасковлията отново излезе напред в резултата. Стигна се до равенство 3:3, а това бе и един от повратните моменти в тази част. Пробив на Гришо доведе резултата до 5:3. Българският тенисист се възползва от няколко грешки от страна на канадския си опонент, а това му позволи да вземе подаването му на 0. Така се стигна и до резултат 6:3, с което Гришо окончателно затвърди доминацията си в тази част.

Приказката продължава! Голям Гришо прекърши Раонич и гледа към четвъртия кръг в Австралия

източник: Gulliver/Getty Images

Раонич успя да изравни резултата, след като взе втория сет. Канадецът започна доста убедително и поведе с 1:0. Гришо успя да изравни, като взе втория гейм с 15:40, но последва пробив на съперника на българина за 3:1. Тогава дойде и един изключително оспорван гейм, в който хасковлията така и не успя да стигне до търсения пробив, а това увеличи преднината на Раонич на 4:1, за да се стигне и до 6:3, и сет в полза на канадеца.

Третият сет бе изключително оспорван. Гришо поведе много бързо след 40:0. Раонич обаче показа упоритост и изравни – 1:1. Стигна се до нови равенства, за да бъде резултатът докаран до 4:4. В тези минути Гришо се възползва по най-добрия начин от грешките, които допусна Раонич, за да поведе с 5:4 и в крайна сметка да затвори сета с 6:4, след като успя да отговори повече от адекватно на атаките на Раонич в края.

Приказката продължава! Голям Гришо прекърши Раонич и гледа към четвъртия кръг в Австралия

източник: Gulliver/Getty Images

Четвъртият сет бе най-забележителният в целия мач. Гришо показа невероятни отигравания, а при 4:4 имаше чудесен шанс за пробив, но малшансът каза думата си. Това окрили в известна степен Раонич, който навакса изоставането и в крайна сметка мачът бе вкаран в тайбрек.

Приказката продължава! Голям Гришо прекърши Раонич и гледа към четвъртия кръг в Австралия

източник: Gulliver/Getty Images

В този решителен момент, Димитров показа повече от впечатляваща психика, както и физика, като удържа до самия край, за да се поздрави с успеха след 12:10.

Припомняме, че хасковският талант стигна до тази фаза на надпреварата, след като на старта на турнира преодоля американеца Брадли Клан, а във втория кръг елиминира Йен Сун-Лу в повече от драматичен мач, прекъсван първо заради жегата, а след това и заради гръмотевична буря.

Същевременно това не е първият път, в който Гришо се изправя срещу Раонич. Двамата се познават много добре, тъй като са от едно поколение и още като юноши са се срещали често по кортовете. 23-годишният Раонич е най-предно класиран от вълната млади тенисисти, на които е предричано бляскаво бъдеще. В момента той е 11-и в световната ранглиста.