Вратарят на България Николай Михайлов даде първото си интервю след трансфера във Верона, който бе финализиран снощи. Стражът коментира впечатленията си от сделката на път за Австрия, където се подготвя тима на Мандролини, който привлече Николай от Твенте.

- Доволен съм, защото доста време бях в Холандия и исках да сменя обстановката. Не говоря само за отбора, а и за първенството, също така и климата. Радвам се, че преминах в друг клуб, че ще играя в първенство от топ четири. Сега амбицията ми е най-бързо да навляза във форма, защото нещата доста се проточиха, а като се готвя самостоятелно не е същото. Не съм във форма, което е нормално. Другото нещо, което искам да направя е да науча италиански възможно най-бързо. Казах им да ми намерят учител, който да идва у нас още като се приберем и по два-три часа на ден да уча езика. Комуникацията е доста важна, а тук много не е толкова прието да говорят английски, не е като в Холандия.

- Искаш ли да стигнеш и по-напред от Верона, да се преместиш и в по-голям клуб от Серия А?

-За мен това е стъпка напред. От холандското първенство, което е доста добро преминавам в по-силен шампионат. Натрупах доста мачове там, играхме в Шампионската лига, спечелих всичко, което може да се спечели в Холандия. Твенте завинаги ще остане в сърцето ми. Този клуб ми даде много. За мен най-важно е предизвикателството. Верона и Серия А са крачка напред в моята кариера. Знаеш, че имам големи амбиции във футбола и искам повече, но в момента съм подписал договор и искам да се наложа възможно най-бързо. Искам да заиграя добре, чакат ни много важни мачове и с националния отбор на България. Нещата при мен вървят добре, вървят напред. Стават така, както съм си ги планирал преди няколко години. За момента всичко се развива в положителна насока.

- Много малко българи са играли в Калчото – Ники Илиев, Стоичков, Божинов и сега ти. Защо не успяваме да пробием в такива шампионати?

- Виждате какво се случва с българските футболисти. Нямаме един футболист в Примера дивисион, нямаме един играч в Бундеслигата, досега нямахме и футболист в Серия А. В Англия имаме Митко Бербатов и Сашко Тонев, на който искам да му честитя трансфера в Астън Вила. Има някакво движение, но повечето ни футболисти отиват по Турция и Русия, което не е лошо на фона на българското първенство, но не е достатъчно. Не ни приемат по никакъв начин в първенствата от топ четири, а ние имаме добри таланти. Като подписах с Верона усетих някакво пренебрежение към българите. Последните години не станаха добри трансфери. От десет години националния отбор не се е класирал на голямо първенство. Трудно се отива в големите шампионати, просто трябва много силно да те желае или треньорът, или спортният директор на даден клуб. Много е важно каква е политиката на дадения отбор. Радвам се, че нещата почнаха да се раздвижват. Попето имаше добри предложения, но се чувства добре в Кубан и си преподписа. Сашко Тонев отиде в Астън Вила, Георги Миланов подписа с ЦСКА Москва. Националният отбор върви добре, тук искам да поздравя и Лудогорец за снощната победа. Много се радвам за тях. Пожелавам успех и на Ботев Пловдив.

- Каза, че ще учиш италиански, но да не се наложи да говориш и български във Верона с Иван Иванов?

- Вчера го чух преди мача му. Говорихме чисто приятелски, ние с Иван играем заедно от много години, били сме във всички национални отбори заедно. Попитаме за съвет, за моето мнение. Той има варианти Базел и Верона. Казах му, че за мен неговото място е в Италия. Първенството е по-силно от швейцарското. Всяка седмица играеш дебри, защото за нас всеки мач ще е такъв. Играеш по два пъти си Милан, Интер, Ювентус, Наполи и Фиорентина, да не ги изброявам всичките добри отбори. Това е една добра следваща крачка. Той ще си помисли и до края на деня ще реши. По-късно ще се чуем с него. Той е много стабилен централен защитник, който играе много добре в националния отбор. Време му е да направи тази промяна и смятам, че това е точното място.

- С Валери Божинов чухте ли се, той доскоро беше във Верона?

- Не, не сме говорили. Хората тук ме приеха много добре. Треньорът на вратарите дори беше до Холандия, за да види тренировките, които се провеждат там. Вчера в хотела да ме посрещнат дойдоха президентът на клуба и спортният директор. Вечеряхме, поговорихме. Сега пътувам към Австрия, където отборът е на подготовка. Треньорът ме чака, за да се запознаем. Знам, че в отбора е Лука Тони, там е и Божко Янкович, който е един добър офанзивен сръбски футболист. Искам да се запозная с отбора, да видя с какви защитници ще играя. Трябва да науча бързо езика, за да командвам хората пред мен. Така ще се запозная бързо и със ситуацията. Сега искам да вляза в оптимална форма, за да съм готов за първите мачове през сезона.