Берое отпадна с високо вдигната глава от Апоел Тел Авив във втория квалификационен кръг на Лига Европа и не само това. Старозагорци запазиха своята чест, след като надиграха Апоел на стадион „Блумфийлд” и само малшансът им попречи да се поздравят с победата. Сега предизвикателството пред Берое продължава. Най-важното е отборът да не спре своето развитие, а да продължи да бъде фактор в А група. Още следващият двубой е предизвикателство за „зелено-белите” – домакинство срещу новоизградения отбор на ЦСКА. То ще отговори на доста от въпросите, които се породиха след двата сблъсъка с Апоел Тел Авив в Лига Европа.

Берое отпадна повече от достойно от Апоел. В реванша Берое доказа, че не е по-лош отбор от своя съперник, напротив, дори го надигра, а освен това бе много близо до това да спечели.

В първите минути на срещата в Тел Авив, само късметът попречи на Берое да поведе в резултата. „Зелено-белите” показаха от самото начало, че не са се предали, не са се отказали да търсят обрата, но късметът, а в някои моменти и класата не достигнаха на отбора да поведе. Най-големият извод от двата мача между Берое и Апоел Тел Авив, който може да се изведе е, че просто израелският отбор реализира своите положения. Това липсваше на Берое, защото старозагорци, ако бяха реализирали поне половината от положенията, които създадоха в Тел Авив, обратът щеше да бъде на лице.

Берое трябва да си извлече необходимите поуки от изминалите два мача. Те могат да помогнат за по-бързото развитие на отбора. Берое показа в Тел Авив, че може успешно да играе открит, атрактивен и опасен за противника футбол. Берое игра със самочувствие в Тел Авив, самочувствие, което в първата среща в някаква степен липсваше.

Пред Берое предстои най-важната стъпка, да надгради върху основите, които бяха положени. Важно е инерцията, която бе набрана, въпреки отпадането, да не бъде изпусната. Равенството срещу Апоел в Тел Авив не трябва да служи за самозаблуда, а трябва да даде реална представа за развитието на отбора. Защото ранно допуснатите два гола в първата среща, се оказаха решаващи за целия сблъсък между двата отбора, не само за първата среща в Стара Загора. Тези моменти обаче могат да се приемат като грешки на растежа. За Берое е важно да продължи да се развива, да се запази същата линия и да няма отстъпление. Ако това стане, е ясно, че следващото евроучастие на Берое ще бъде съвсем скоро, а в него няма да бъдат допуснати същите грешки.

Сега пред Берое предстоят новите предизвикателства по дългия път, по който е поел. Поредицата от срещи срещу ЦСКА, Локомотив Пловдив, Левски, Черно море и Лудогорец изглежда страшна, но Берое разполага с потенциала, с качествата, с отбора, с играчите, които да влязат в тези битки и да излязат като победители, защото Берое разполага с ОТБОР, който е готов за всяка една битка и не се отказва да преследва целите си до последната минута. Берое изглежда готов за тази поредица от мачове, а изходът от тях до голяма степен ще определи класирането на отбора.

Посоката, която Берое следва е правилната, но по-трудното предстои – търпение и надграждане, единност, несломимост и победи.