Истинска футболна революция е на път да се случи на Острова, където е подета активна кампания за връщането по стадионите на трибуните за правостоящи.

Идеята е подкрепена от Висшата лига на Шотландия и от 13 клуба от Англия, сред които са Астън Вила, Кристъл Палас, Кардиф Сити, Дарби Каунти, Уотфорт, Уимбълдън и Хъл Сити.

За целта е изготвен пилотен проект, който ще бъде представен в парламента и вече е получил писмено одобрение на цели 50 депутати, а други са изразили устната си подкрепа към начинанието.

В Англия трибуните за правостоящи бяха забранени след 1989 година, когато се случи трагедията на Хилзбъро, където сектор с фенове на Ливърпул бе изпълнен над позволения капацитет и претъпкването доведе до смъртта на 96 зрители.

Тогава бе решено всички места на стадионите да бъдат за седящи, за да се спазва точният брой зрители. Според клубовете и феновете, предлагащи връщането на трибуните за правостоящи, сега нещата са много по-добре управлявани и контролирани и това ще предотврати подобни инциденти.

Поддръжниците на идеята дават за пример Германия и други страни, в които има секции за правостоящи зрители, които са достатъчно сигурни за публиката.

В предложението фигурира и възможност за монтиране по трибуните на метални прегради между редовете (като познатите и в България П-образни скоби в секторите за гости) и/или сгъваеми седалки, които да контролират броя зрители и продадените билети.