Първата тенис ракета на България при жените Цветана Пиронкова започна по шампионски представянето си в група „Средец” на турнира на Шампионките в София, който е с награден фонд 750 хиляди долара. Участващата с "уайлд кард" и поставена под номер 8 Пиронкова се наложи над шестата в схемата Цзе Чжън (Китай) с 2:6, 6:4, 7:6(4) след 2:41 часа игра пред около 5000 зрители в зала "Арена Армеец". Така пловдивчанката записа първа победа в три мача срещу китайската си съперничка и си гарантира 110 точки за световната ранглиста и 50 хиляди долара от наградния фонд.

Жребият преди мача между Пиронкова и Чжън бе изтеглен от кмета на София Йорданка Фандъкова. В залата присъстваха още президентът на България Росен Плевналиев, министърът на спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова, Йордан Йовчев и Валентин Йорданов.

44-ата в световната ранглиста Пиронкова пропусна възможност за пробив при 1:1, а след това пловдивчанката започна да допуска множество грешки и това позволи на опитната 29-годишна Чжън да направи серия от четири поредни гейма.

При 5:1 китайката сервираше за сета, но се провали. Веднага след това обаче 29-ата в света Чжън за трети пореден път проби подаването на българката, с което си осигури успеха в първата част след малко повече от половин час на корта.

Вторият сет започна равностойно, като двете тенисистки печелеха подаванията си до 2:2 гейма, като Пиронкова изпусна две възможности да пробие Чжън в първия гейм в частта. Първата тенис ракета на България при жените успя да пробие сервиса на китайката и поведе с 3:2, а след това затвърди преднината си – 4:2. Световната номер 29 обаче успя се върне в сета и направи пробив за 4:4. Българката успя отново да пробие Чжън за 5:4, а след това спечели подаването си и сета с 6:4.

Пиронкова започна много добре третия сет, като проби съперничката си на нула. След това българката затвърди преднината си, а освен това направи нов пробив за 3:0. Чжън успя да върне един пробив при 3:1. Пиронкова водеше с 5:4 и сервираше за спечелването на мача, но допусна да бъде пробита от Чжън за 5:5. Двете тенисистки спечелиха подаванията си и се стигна до тайбрек при 6:6.

В решаващия момент на срещата двете състезателки започнаха разколебано. Пиронкова първа направи мини пробив. Чжън отвърна, като проби и двата сервиса на българката и поведе с 2:1 точки. Китайката след това допусна две грешки и това позволи на първата тенис ракета на България да поведе с 3:2. Последва силен спад в играта на Цзе, която сбърка при ретур за 4:2. Пиронкова изпрати топката в аут и резултатът стана 4:3, но последваха две нови грешки при сервис на Чжън за 6:3. Цветана Пиронкова не успя да реализира първия мачбол, но при втория не пропусна и взе тайбрека със 7:4 точки.

Цветана Пиронкова ще изиграе втория си двубой от група "Средец" на Qatar Airways Tournament of Champions в сряда. Съперник на най-добрата българска тенисистка ще бъде Мария Кириленко, която подобно на Цвети участва с "уайлд кард" в турнира.