Баскетболният сайт bulgarianbasket.com направи превю на предстоящите мачове от А-1.

Левски ще брани втората си позиция в днешния мач срещу Спартак Плевен от 12-я кръг на мъжката А-1. Победа на „сините” ще ги утвърди на второ място с две победи повече от съперниците им. Като се има предвид, че играчите на Любо Минчев спечелиха и в Плевен преди месец, това на практика означава, че Спартак трябва да има победа повече, за да излезе преди Левски. Това обаче ще се случи много трудно в оставащите кръгове на първата фаза. По този начин срещата в София се явява последен шанс за Спартак да атакува второто място. Евентуална загуба на Спартак, плюс очакваните победи на Черно море над Ямбол и на ЦСКА утре над Сливен и ще изравни 4 отбора от 3-6-то място с по 7 победи и 5 загуби.

Освен този мач, който започва в 18.00 в зала „Триадица”, с голям интерес се очаква двубоят в Русе, където Дунав 2007 посреща Рилски спортист в битка за оцеляване. Двата отбора се борят за влизане в осмицата, след като не се знае дали Лукойл Академик ще гласува 10 отбора да продължат във втората фаза. Единственото условие състезанието да продължи в този формат е всички отбори да са съгласни с промяна на наредбата. Засега само два – Левски и Лукойл Академик са против, но от ръководството на „сините” прехвърлиха всичко в ръцете на „студентите” да вземат решение.

Дунав 2007 спечели изненадващо като гост в Самоков и нов успех днес ще му даде големи шансове да не чака на другите отбори. Рилски спортист пък няма загубен мач в Русе до този момент. Миналата година самоковци спечелиха всичките си мачове в крайдунавския град.

В последната среща от днешната програма Черно море Еврохолд приема Ямбол с надежда да прекъсне неуспешната си серия от мачове у дома. Последният успех дойде срещу Рилски спортист на 20 октомври, а от тогава „моряците” записаха три поредни загуби пред собствените си фенове и поставиха под съмнение големите амбиции на ръководството.

След заминаването на Димитър Ангелов за Гърция всички погледи в Ямбол гледат към новия център на тима Вадим Река. Той записа успешен дебют миналата седмица при победата над Дунав 2007, но сега ще има далеч по-сериозно изпитание – литовеца Аугустинас Витас.

Изненада в морската столица трудно ще се получи, но все пак двубоят ще бъде интересен. Мачовете във Варна и Русе започват точно в 17.00.

Утре играят ЦСКА и Сливен, от 18:00 часа в зала „Христо Ботев”. Вчера шампионът Лукойл Академик се наложи над Балкан.