Новите италиански собственици на Ботев Враца, които обещават светло бъдеще на клуба, през 2003 година са се опитали да се сдобият с акциите на Берое, но в последния момент са се отказали, стана ясно след проверка на Гонг, с помощта на колегите от BeroeOnline.

Както Гонг по-рано писа, след обявяването на името на новия старши треньор на Ботев Враца, швейцарски сайт излезе със сериозно разкритие около миналото на наставника и новите управници в клуба. Членът на А група - Ботев Враца получи съчувствени пожелания от швейцарската преса заради новия треньор на тима Джулиано Сондзони. Според техни информации Сондзони и Пепино Тири, новият председател на УС, нямат изцяло чисто минало. Двамата са в много близки отношения със скандален предприемач, лежал в затвора и обвиняван за връзки с престъпни групировки и пране на пари. Името на този бизнесмен е Пиетро Роман Белардели и самият той твърди, че е изчистил миналото си и не е виновен по нито едно от обвиненията срещу него. Петното обаче, лепнато му преди 13 години, кара медиите в Италия да се съмняват за светлото бъдеще на Ботев.

През 2003 година скандалният предприемач Пиетро Роман Бeлардели се опитва да купи акциите в Берое от Станислав Танев – Камилата, но сделката в крайна сметка за радост на старозагорци пропада.

Италианецът е строителен предприемач в Рим. Той е имал основен дял от акциите в Лугано (Швейцария). Със своите 74% Белардели е бил мажоритарен собственик на клуба и в най-тежкия му период - този в който на отбора е отнет професионалния лиценз и въпреки втората позиция в швейцарското първенство отборът е изваден от майсторската група. Малко след това е починал и президентът на отбора, като това е довело Лугано, в който се състезаваше и натурализирания българин - Златомир Загорчич, до тежки моменти и борба за оцеляване във втората дивизия. Всъщност при малко по-обширно търсене можем да открием, че Лугано е бил проверен от комисията по лицензиите и след това изваден поради опит за прикриване на притежавано имущество. Италианецът твърди, че е напуснал Лугано с достойнство докато отборът е бил на първо място в елита там, но фактите и швейцарската преса фирмата за спортно финансиране която той притежава е останала начело на отбора. Името на Белардели се свързва и за кратък период от време с швейцарския Арау, но там причините заради които италианецът се е отказал не са много ясни. Досегашната практика на строителния предприемач е да има здрави италиански връзки в отборите, които притежава.

През 2003 година феновете на италианския Леко помогат за спасението на Берое, след като публикуват няколко мнения за Пиетро Белардели. Всички изказвания са в стил: "Спасявайте се - Белардели е мошеник"

Ето някои от мненията в книгата за гости:

"Български приятели, надявам се че разбирате английски, защото вие трябва да изгоните Пиетро Белардели. В Италия той докара до банкрут нашия отбор (Леко). Белардели е бандит! Преди две години, в Швейцария, той докара до банкрупт и Лугано и най-вероятно е убил и президента на Лугано (вестниците съобщиха за съмнително самоубийство...) След това дойде в Италия и руинира Кастел ди Сангро (Серия С2), а по късно и Леко (серия С1), който прекрати съществуването си след 90 години. Сега (заради Белардели) Леко играе в аматьорската лига. Все още можете да спасите тима си! Отпратете италианския бандит преди да е прекалено късно."

"Уважаеми фенове. Това не е шега! Потресени сме от факта, че Белардели е ваш собственик/президент. В края на юни той купи нашият футболен клуб, излъга ни с много измами (например - взе под наем училищен автобус, сложи емблемата на нашия клуб и го представи като клубвното возило) Никога не е пращал на играчите, никога не е плащал НЯКАКВИ ПАРИ, той открадна парите от абонаментни карти и в края на юли докара отбора ни до банкрут."

"Той избяга от града с нашите пари. Купи отбора ни с кредит от американска фирма, която банкрутира преди 3 години. Сега е разследван от полицията. Ако не вярвате можете да питате Gazzetta dello Sport (водещия спортен вестник в италия) или Рай (италинаската национална телевизия). Всички телевизии и вестници съобщиха за това! Белардели стори същото с Кастел ди Сангро и Фогия (Италия) и Лугано (Швейцария), като в последния случай клубния президент умря по странен начин. Сега играем в 6-то ниво и клуба е банкрутирал. Повярвайте в това, което говорим. Това не е шега!"

"Уважаеми привърженици на Берое, внимавайте с Белардели. Това е човек, който ще съсипе клуба ви. Той обещава големи неща, но всички обещания са неверни. Може би не вярвате, но ако го оставите ще страдате и то доста. Все още можете да го изгоните."

В крайна сметка съмнителният предприемач Пиетро Роман Бeлардели не успява да се сдобие с акциите в Берое и си тръгва от България.

Повече за Пиетро Белардели и сагата около Берое може да прочетете тук:

http://www.beroe.eu/news/19032003.html

http://www.beroe.eu/news/04042003.html

http://www.beroe.eu/news/06042003_2.html

http://www.beroe.eu/news/08042003.html

http://www.beroe.eu/old_html/interview-belardelli.html

Гонг отправя специални благодарности за получената помощ от колегите си от BeroeOnline.