Бразилският шампион Коринтианс спечели за пръв път в клубната си история най-престижния южноамерикански клубен турнир по футбол за Копа Либертадорес.

С два гола през второто полувреме на Емерсон Коринтианс победи в реванша шесткратния шампион Бока Хуниорс от Аржентина с 2:0.

Възпитаниците на Аденор Тите стигна до трофея с общ резултат 3:1, след като първата среща в Буенос Айрес миналата седмица завърши 1:1.

Коринтианс продължи силната си домакинска серия в турнира. Отборът завърши без загуба на собствен терен и е допуснал само един гол във вратата си.

Емерсон откри резултата в деветата минута на второто полувреме. Защитата на Бока Хуниорс не успя да изчисти топката след пряк свободен удар, Данило се възползва от това, подаде на Емерсон и той не сгреши.

33-годишният нападател направи 2:0 в 73-та минута, след като пресече пас на бранителя на гостите Роландо Скиави и след това нямаше проблеми да отбележи.

Така Коринтианс си спечели правото да участва в Световното клубно първенство през месец декември в Япония.

„Отборът заслужаваше това. Ние работихме здраво. Нито един отбор не постигна толкова много в турнира, колкото Коринтианс. Това не беше шанс, не беше късмет, беше напълно заслужено“, заяви Аденор Тите.

Триумфът предизвика огромна радостта сред 40-те хиляди зрители на стадиона. В последните десетилетия феновете на тима страдаха от това, че само един от четирите най-големи отбора в Сао Пауло не е спечелил този трофей.

През първото полувреме двата отбора не създадоха много голови положения. Бока Хуниорс играеше на своя десети финал, но не успя да изравни постижението на сънародниците си от Индепендиенте от седем титли в турнира за Копа Либертадорес.