Официалните фен клубове на осем отбора от английската Висша лига загърбиха клубните пристрастия и решиха да се обединят в асоциация. Целта на бъдещото сдружение ще бъде да популяризира английския футбол в България, да извършва обмен на опит между членовете си и да подкрепя благотворителни каузи.

Очаква се инициативата да доведе до създаване на нови официални фен клубове на английски отбори и да спомогне за увеличаването на членовете на вече съществуващите. Сдружението ще носи името „Асоциация на българските фенове на английския футбол” и трябва да бъде регистрирано до началото на новия футболен сезон 2012/13 г. Веднага след това ще бъде направен и контакт с ръководството на английската Висша лига за реализиране на партньорство.

Идеята за създаването на организацията към момента е подкрепена от фен клубовете на „Арсенал”, „Манчестър Юнайтед”, „Ливърпул”, „Челси”, „Астън Вила”, „Манчестър Сити”, „Тотнъм” и „Нюкасъл”. Привържениците на осемте английски клуба се срещнаха във вторник вечерта в столичното заведение „Тринадесетте стъпала”. Всеки от присъстващите фен клубове излъчи свои представители в работна група, която ще подготви документите, необходими за регистрацията на асоциацията.

За председател на работната група беше избран Виктор Кирков, изпълнителен директор на фирмата „Спортс Мениджмънт България”, която е официален партньор на фондация Homeless World Cup за територията на България. Очаква се част от благотворителните каузи, подкрепени от асоциацията, да са свързани с младежите от „Отбор на надеждата”, които ще представят страната ни на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити през октомври тази година.