Волейболистът Иван Зарев иска да изгради паметник на Алеко Константинов. Бившият разпределител на ЦСКА е председател на сдружението "Младите в действие", което подготвя благотворителен концерт в неделя за събиране на средства за монумента, с участието на актьори от сатиричен театър "Алеко Константинов".

Припомняме, че Иван Зарев организира множество похвални инициативи, една от които бе като със свои средства и с много желание реконструира 7 пейки в 163-то училище в кв. Дружба.

Ето подробности за благотворителния концерт за събиране на средства за издигане на паметник на Алеко Константинов:

Събитието ще се осъществи с любезното съдействието на Кмета на район „Витоша“, г-н Стойко Дуков, Сдружение в обществена полза “Младите в действие“, Сдружение в обществена полза „За Княжево“, читалище „Братя Миладинови”, постановката „Г-н Ганьо Балкански“ на артиста Светослав Пеев и други. Целта на проявата е да се съберат средства за изграждане напаметник на Алеко Константинов в Княжево. Благотворителният концерт ще се проведе на мястото, предвидено за изграждане на бъдещия паметник и изборът съвсем не е случаен.

На 13 януари 2013г. се навършват 150 години от рождението на българския писател, общественик и основател на организираното туристическо движение в България. Това според нас това е една прекрасна възможност да се стартира инициатива за възкресяване на паметта на Щастливеца.

На 02.08.1899 г. в тогавашното село, днес квартал, Княжево е взето решение за основаване на първото туристическо дружество в България, което впоследствие съвсем логично носи името на Алеко Константинов. На тази дата преди 113 години седмина ентусиасти, интелигентни млади мъже, посещават традиционния княжевски събор. Четвърт век по-късно двама от тях – Г. Козарев и “Пейо” – разказват с умиление за рождения ден на организирания български туризъм. На 22 август 1899 г. Щатливецът написва знаменитата си Покана, а на 27 август 1895 г. , заедно с още 300 души, изкачват Черни връх. Първият поход на новоучреденото движение тръгва от Княжево към Черни връх. Там се поставя началото на организираното туристическо движение в България. За този излет Алеко написва фейлетона „Невероятно наистина, но факт – 300 души на Черни връх!”.

Ще се радваме да присъствате на 20 май на събитието, което ще бъде прецедент в културния живот на София. Смятаме ,че програмата, която ще се състои, ще бъде интересна за всички възрастови групи, имащи отношение към развитието на столицата и опазването на нейното безценно природно богатство.

Волейболист вдига паметник на Алеко Константинов

Волейболист вдига паметник на Алеко Константинов