Спортинг Лисабон не се стресна от победите на Атлетик Билбао при гостуванията на Манчестър Юнайтед и Шалке 04 и се наложи с 2:1 над тима на Марсело Биелса в първа полуфинална среща от Лига Европа. Всичките голове паднаха през второто полувреме, като домакините успяха да осъществят пълен обрат с голове на Емилиано Инсуа и Диего Капел.

Двата тима влязоха доста бавно в мача, като в началните минути играта се развиваше предимно в центъра на терена. По терена преобладаваха физическите сблъсъци и закономерно първото опасно положение дойде след изпълнение на пряк свободен удар. Емилиано Инсуа от Спортинг стреля силно от около 25 метра, но Горка Ираисос не рискува излишно и боксира топката.

ВИДЕО и СНИМКИ: Спортинг обърна Атлетик Билбао, но остави развръзката за реванша

източник: Reuters

Домакинският фактор постепенно оказа своето влияние и португалците започнаха да редят опасни положения. След десетина минути игра Жоао Перейра пусна ниско центриране към точката на дузпата, където Рики ван Волфсвинкел стреля, но ударът му премина покрай лявата греда на вратаря на Атлетик. Гостите отвърнаха с опасен удар на Феранандо Йоренте с глава, но топката прелетя над напречната греда зад Руи Патрисио.

В 33-ата минута преминалият през Ливърпул Инсуа направи дълъг рейд през центъра и подаде наляво към Перейра, който стреля от 23 метра по диагонала, но шутът му облиза външната страна на мрежата.

В края на полувремето Спортинг стигна до нови две положения за гол. В 42-ата продължителна португалска атака завърши с мощен удар на Ван Волфсвинкел от дъгата пред наказателното поле, който премина на метри от целта. В самия край дойде и най-чистата възможност, когато при бърза контраатака Диего Капел изведе Инсуа между двама бранители, аржентинецът напредна в наказателното поле, но се спъна в момента на удара си и топката излезе в аут.

ВИДЕО и СНИМКИ: Спортинг обърна Атлетик Билбао, но остави развръзката за реванша

източник: Reuters

Втората част започна с поредна опасност пред вратата на Ираисос. Неудържимият отляво Инсуа с лекота премина през крайния бранител на Билбао Андони Ираола, влезе под ъгъл в наказателното поле, но вместо да центрира опита удар, който бе избит без особени трудности от вратаря.

Противно на логиката резултатът бе открит от гостите в 54-ата минута. Маркел Сусаета си спечели пряк свободен удар вдясно от наказателното поле и центрира от фаула. Бранител в зелено и бяло закачи топката с глава, но тя продължи движението си към далечната греда, където най-съобразителен бе Йон Ортенече, който с левия крак я прати зад Руи Патрисио за 1:0.

ВИДЕО и СНИМКИ: Спортинг обърна Атлетик Билбао, но остави развръзката за реванша

източник: Reuters

Попадението шокира домакините и 4 минути по-късно само късметът ги спаси да не получат второ. Сусаета центрира от корнер, защитата пред Патрисио отново заспа и топката стигна до Фернандо Аморебиета. От 6-7 метра централният бранител на баските изстреля същински снаряд, който обаче срещна вътрешната страна на левия стълб и излезе в аут.

Ван Волфсвинкел пропусна чудесна възможност да изравни в средата на полувремето, когато Марат Измаилов го намери с перфектно центриране, но ударът с глава на холандеца премина встрани от целта.

Домакините изравниха в 75-ата минута чрез Емилиано Инсуа. Борха Екиза се намеси неумело при едно центриране отдясно по атаката на Спортинг и с глава прати топката високо, но не и извън наказателното поле. Останалите бранители на Атлетико също не се ориентираха добре и оставиха кълбото да тупне на земята, преди Инсуа да го връхлети и с глава от 13 метра да намери долния ляв ъгъл на Ираисос.

Понесени на крилете на вдъхновението, домакините обърнаха напълно развоя на мача само след 4 минути. Жоао Перейра се спусна по дясното крило и подаде на Диего Капел, който пое топката на няколко метра пред дъгата на наказателното поле и с мощен удар между трима бранители на баските я прати под отчаяния плонж на вратаря.

ВИДЕО и СНИМКИ: Спортинг обърна Атлетик Билбао, но остави развръзката за реванша

източник: Reuters

В 83-ата резервата Андре Карийо можеше успокои още повече Спортинг преди реванша, но фалцовият му удар от точката за изпълнение на наказателни удари премина на сантиметри от лявата греда.

Така всичко остава да се реши в ответния двубой на "Сан Мамес" в Испания след седмица, като голът на чужд терен оставя живи надеждите на баските да стигнат до финала в Букурещ.