Челси победи Барселона с 1:0 в първия полуфинал между двата отбора от Шампионската лига. „Сините“ имаха невероятен шанс на своя „Стамфорд бридж“, и опазиха вратата си суха, въпреки поне дузина положения пред Петър Чех. Барселона удари две греди, владееше тотално топката, и може да се сърди само на себе си и късмета за поражението. Реваншът е след седмица на „Ноу Камп“.

Головите ситуации почнаха още от самото начало на сблъсъка, и деветата минута Алексис Санчес се откъсна очи в очи с Петър Чех, изведен от Лео Меси, успя да прехвърли вратаря от границата на пеналта, но топката се отби в напречната греда и бе изчистена от защитата в синьо.

В ответната атака обаче Челси също отвърна с пропуска, като изненадващо защитниците Гари Кейхил и Джон Тери се бяха озовали в наказателното поле на “каталунците“, но нито един от тях не успя да засече центрираната отдясно топка.

Барселона обаче продължи да е по-активният и по-опасният отбор, и направи пореден уникален пропуск в 17-та минута, когато последователно Иниеста, Фабрегас и Санчес не успяха да преодолеят защитния вал на домакините. Десетина минути по-късно Лео Меси отправи много опасен удар с глава, но Петър Чех бе на мястото си и спаси. Ашли Коул бе последна преграда за топката в 43-та минута, след удар на Фабрегас, и изчисти от голлинията.

Въпреки превъзходството на Барселона, Челси успя да нанесе своя удар, точно15 секунди преди да изтекат двете минути продължение, дадени от немския арбитър. Тогава след грешка в центъра на терена, Рамиреш се откъсна по левия фланг, влезе в наказателното поле и центрира, намирайки Дрогба. За опитният голмайстор вече не бе трудно от точката на дузпата да разстреля Виктор Валдес, и да даде преднина на лондончани на почивката.

ВИДЕО: Челси излъга Барса, уникален малшанс за Лео Меси и компания в Лондон

източник: Reuters

След подновяването на играта, Челси донякъде очаквано се изтегли малко назад, и допълнително предостави на Барселона владението на топката, като почти не опитваше да поглежда към вратата на гостите. Играчите на Хосеп Гуардиола пък се надпреварваха кой да обстрелва Петър Чех, и Лео Меси на няколко пъти опита шута си, а същото сториха и Алексис Санчес, Дани Алвеш и Шави.

Резервата Саломон Калу можеше да реши много повече неща в мача, ако бе отбелязал в 85-та минута в една от редките възможности за Челси, но я пропусна. Веднага след това Карлес Пуйол стреля изключително опасно към Петър Чех в другия пеналт, но стражът спаси домакините от сигурно попадение, и Тиаго Алкантара също се размина на педя да засече избитата топка в мрежата.

В последните секунди от добавените три минути към редовните 90, късметът наистина вече обърна гръб на Барселона, и Педро удари втора греда, след като Меси набързо разцъка няколко защитници отдясно, до ударът на съотборника му отляво по диагонал срещна основата на далечния стълб на Петър Чех.

Така след вълнуващ сблъсък на „Стамфорд бридж“, Челси е с една стъпка по-близо до мечтан нов финал в Шампионската лига. За Барселона това бе първо поражение без попадения от ноември миналата година, а за последно „каталунците“ не успяха да вкарат гол на Милан в Шампионската лига и завършиха 0:0, но след това отстраниха италианския тим на реванша.