Близо 360 състезатели от 40 страни ще вземат участие на предстоящия тридневен олимпийски квалификационен турнир по борба в София, който започва в петък. 12 от тези борци са българи, които все още нямат олимпийска квота и ще се борят за класиране на финал. По петима са състезателите в класически и свободен стил, а две места са предвидени за жените. В националния отбор по свободна борба попаднаха Анатолий Гуйдя (категория до 60 килограма), Кирил Терзиев (74), Михаил Ганев (84), Георги Средков (96) и Божидар Бояджиев (120), а за квоти при жените ще се състезават Елица Янкова (48) и Тайбе Юсеин (63).

Единствените проблеми за старши треньора на националите Симеон Щерев идват от травма в глезена на Терзиев, като неговото състояние и готовност за борба ще бъдат преценени часове преди началото на надпреварата в категорията му. "Разчитаме на квоти във всички категории и се надяваме да ги спечелим. При Гуйдя има най-тежки противници, но от него очакваме да се представи също толкова силно и да вземе квота. Кирил се контузи преди два дни и до последно няма да се знае дали ще вземе участие. От Мишо също очакваме квота, защото той е световен шампион. Средков е млад и все още няма опит, но Божидар има такъв и е готов, въпреки че дълго време не се бори", каза Щерев.

Старши треньорът на националите в класически стил Братан Ценов също обяви имената на петимата състезатели за квалификациите. Те са Александър Костадинов (55), Емилиян Тодоров (66), Илиян Георгиев (74), Христо Маринов (84) и Иван Иванов (120). "Подготовката мина доста добре и момчетата се чувстват отлично. Ще бъде трудно първоначално, но се надявам да ни помогнат домакинството и публиката в залата, за да вземем максималното от този турнир", каза Ценов.