Барселона победи с 3:1 Милан в най-интересния сблъсък от четвъртфиналните на Шампионската лига, и се класира напред, след като в първата среща двата състава завършиха 0:0. На полуфинал Барса чака победителя от двойката Челси – Бенфика.

Битката на титаните, както бе наречена срещата между „каталунците“ и Милан, за съжаление бе обезобразена от намесата на съдията от Холандия Бьорн Кюперс. При равен резултат 1:1, който бе в полза на гостите от Италия, арбитърът отсъди скандална дузпа в полза на Барса, даде преднина на домакините, и направи задачата на „росонерите“ безкрайно трудна.

От трите си гола, Барселона вкара само един от игра. Милан също не бе в някакво перфектно игрово състояние, но ако имаше шанс да започне второто полувреме при равен резултат, можеше да постигне и повече. Италианският състав обаче свали много гарда, и не създаде почти никакво положение след почивката, за да може да претендира за каквото и да било.

Двубоят на „Ноу Камп“ започна вихрено, с положения и пред двете врати. След като Лео Меси на два пъти пропусна да покоси вратата на Абиати в началните минути, точно след като изминаха 10 минути Барселона получи правото да изпълни дузпа. Това стана след невероятна грешка на защитата на Милан. Първо Филип Мексес загуби топката твърде лесно, но след това Меси не завърши, а потърси Шави. Той от своя страна пак прати кълбото към аржентинската суперзвезда, и тогава Антонини фаулира Меси, и макар че игра и с топката, закачи и крака на съперника. Лео Меси от своя страна се постара добре при падането, за да заслужи единайсетметровия удар, който сам реализира.

ВИДЕО: Барса подчини Милан, съдия обезобрази битката на титаните

източник: Reuters

Антонио Ночерино върна попадението в 32-та минута, изведен по конец от Златан Ибрахимович в наказателното поле, и той отдясно по диагонала, с не по-малко прецизен удар препарира Виктор Валдес.

ВИДЕО: Барса подчини Милан, съдия обезобрази битката на титаните

източник: Reuters

Холандският арбитър Бьорн Кюперс изведнъж се превърна в главно действащо лице в мача в 40-та минута. Тогава той отсъди скандална дузпа в полза на Барселона, за борба между Бускетс и Неста в наказателното поле, в която италианецът дори не заслужаваше и жълт картон, но дузпата бе немислима. Лео Меси вкара отново от бялата точка, за да даде преднина на „каталунците“ на почивката.

В 53-та минута Андрес Иниеста се опита да измие малко от позорната преднина на Барса, като реализира трети гол, който да узакони успеха на домакините. Лионел Меси стреля от границата на наказателното поле, но след рикошет в тялото на защитник пред него, топката попадна в Иниеста, и полузащитникът от ъгъла на вратарското поле бе точен за 3:1.

ВИДЕО: Барса подчини Милан, съдия обезобрази битката на титаните

източник: Reuters

Милан не се отказа да търси промяна на статуквото, и в 61-та минута Робиньо излезе очи в очи с Валдес, но стражът спаси, а впоследствие арбитърът реши, че е имало и игра с ръка на бразилския нападател.

Барселона не се отказа да търси още голове до последната минута на мача, и не помисляше да се защитава, предпочитайки явно да атакува, като най-добра отбранителна тактика. „Каталунците“ създадоха купища положения пред Абиати, и имаха три пъти повече удари в рамката на вратата му. Въпреки това повече голове на „Ноу Камп“ не паднаха, но и двете дузпи и попадението на Иниеста бяха напълно достатъчни срещу беззъбия тим на Милан.

Това бе осма победа за Барселона в това издание на Шампионската лига, като тимът още няма загуба в турнира за сезона.

Състави:

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике (Адриано), Пуйол, Масчерано, Бускетс, Шави (Тиаго), Иниеста, Фабрегас (Кейта), Куенка и Меси. (Пинто, Алексис Санчес, Педро, Тейо)

Милан: Абиати, Абате, Мексес, Неста, Антонини, Зеедорф (Акуилани), Ночерино, Амброзини, Боатенг (Пато, Макси Лопес), Ибрахимович и Робиньо. (Амелия, Бонера, Йепес, Емануелсон)