Българската федерация по волейбол и Националната волейболна лига смъмриха надълго и нашироко женския тим на ЦСКА, заради това, че „червените“ се осмелиха да се оплачат от промяната на деня на третия решителен плейоф срещу Левски.

Мачът, който трябва да излъчи финалиста в тазгодишното първенство, бе изместен от неделя, 11 март, за вторник, 13 март, като промяната бе оповестена официално ден преди срещата.

Причината, според която Левски поиска отлагане, бе заетост на зала „Сиконко“, но камерите на bTV показаха в неделя вечерта, в часа, в който трябваше да се играе по първоначалната програма двубоят, че волейболистите от мъжката селекция тренират необезпокоявано, и нищо не пречи на провеждането на плейофа там.

ЦСКА си позволи да изпрати писмо, в което се оплаква от промяната в последния момент. БФ Волейбол обаче реагира с друго писмо до медиите, в което твърди, че ЦСКА е най-толерираният клуб, и не би трябвало да се оплаква. Ето и пълният текст, без съкращения, на обръщението от страна на НВЛ:

Ръководството на ПВК ЦСКА

КОПИЕ ДО:

Представителите на електронните и печатни медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

Във връзка с отложения мач за 3-тия плейоф в женското първенство между отборите на „Левски волей” и ЦСКА, до Национална Волейболна Лига (НВЛ) бе отправено официално писмено желание от страна на отбора домакин, срещата да бъде преместена от неделя 11 март 2012 г. за вторник, 13 март 2012 г. Причината, посочена от „Левски волей“, е предварително уговорена заетост на залата в рамките на два дни. Поради това след получаване на писмото на 8 март, четвъртък, ръководството на НВЛ дава своето съгласие и своевременно уведомява за промяната ПВК ЦСКА, ВК „Марица“, ВК „Спартак – Интерком Груп“, Съдийска комисия, Комисия Супервайзери, Антидопинговия Център. При наемането на залата от външни организации за двата дни, то домакините не могат да декларират, че волейболната среща ще може да бъде проведена в обявения начален час и залата да бъде подготвена за дербито. Другата водеща причина в това решение бе, че поради ангажираността на залата отборът, който е гост, нямаше да може да проведе задължителната по Наредба официална 60-минутна тренировка в деня на мача в зала „Сиконко“ и това щеше да ощети ЦСКА.

Ръководството на НВЛ никога не е толерирало практики за отлагане на вече насрочени мачове още повече без уважителни причини и наличие на форсмажорни обстоятелства. Смятаме, че в това си решение за промяна на дата сме постъпили принципно, както не веднъж сме постъпвали при подобни молби от страна на всички отбори в мъжкото и женското първенство, администрирано от НВЛ. Именно отборите на ПВК ЦСКА са имали най-често причини, поради които са се налагали скоростни рокади в календара на първенствата. При всяка изрична молба от ПВК ЦСКА за промени на дати и преместване на волейболни срещи, ръководството на НВЛ винаги е постъпвало по същия начин и е удовлетворявало тези искания, дори и без съгласието на останалите отбори, само в интерес на успешното участие на ЦСКА в международни турнири, както и за провеждането на други, неволейболни мероприятия в зала „Васил Симов“. Освен това винаги сме оказвали подкрепа към клуба от всякакъв вид – финансова, логистична и т.н., и именно за това не можем да приемем упреците от страна на ръководството на ЦСКА, че толерираме който и да е друг волейболен клуб в България за сметка на червения отбор.

Изразяваме надежда, че това ще бъде последният път, в който волейболен клуб от България и Национална Волейболна Лига осъществяват комуникация по такъв начин, тъй като този случай е прецедент. До този момент всякакви искания на ПВК ЦСКА представени в устен или писмен вид, по официален или неофициален път към нас са били удовлетворявани.

12 март 2012 г.

София С уважение,

Ръководството на НВЛ