Комисията, която решава правилника на ФИФА – Борд на Международната футболна асоциация (IFAB), ще реши на свое заседание в събота, дали да разреши извършването на четвърта смяна във футболните мачове, когато се стигне до продължения. На срещата ще се обсъжда и бъдещето на технологиите на гол линията, и ислямските забрадки по време на мач.

126-та среща на IFAB ще се проведе в Багшот, северозападно от Лондон. Там Бордът ще прецени дали настоящата квота от три смени на мач да се промени до четири, ако двубоят продължи 120 минути. Според повечето футболни ръководители това ще повиши качеството на играта в продълженията, и ще предпази повече състезатели от контузии. Много вероятно е това предложение са бъде прието, тъй като е предложено от ФИФА.

Ще се разгледат и последните проби на технологиите на гол линията, върху които дебатите продължават, но се смята, че е време да се вземе някакво по-солидно решение. Ще се видят резултатите от осем системи, и ще се прецени кои от тях могат да отидат във втори кръг на тестове от март до юни.

ФИФА твърди, че окончателно решение за тази технология е възможно да се вземе на 2 юли, деня след финала на Евро 2012 в Киев.

Принц Али от Йордания, най-младия член на Изпълнителния комитет на ФИФА, ще представи пред IFAB предложение да се премахне забраната мюсюлманските футболистки да носят забрадка, която бе въведена преди пет години.

Промените, които направи IFAB по принцип влизат в сила на 1 юли, но има вариант това да стане веднага, както бе в случая миналата година, когато се забрани на футболистите да играят със специалните шалове за врата.