ЦСКА загуби за пети пореден път в Шампионката лига и отпада от евротурните за сезон 2011/2012. Червените паднаха при гостуването си на Ираклис с 1:3 гейма (21:25, 19:25, 25:16, 21:25). Със символа си Андрей Краварик, дългогодишния си център Николаос Смарагдис и новака от Куба Роландо Деспейн Ираклис не игра на обичайното си ниво, но пък демонстрира нужното, за да спечели.

И докато солунчани имаха обичайната си всеотдайна подкрепа на сините фанатизирани фенове изпълнили до край съоръжението, армейците бяха лишени от присъствието на своята агитка. Едната част от българската група фенове на ЦСКА бе спряна от полицаи на 5 км от Солун, другата не бе пусната в залата, а на неколцината българи пък добра ли се до зала "Евозмос“ бе забранено да скандират „ЦСКА”, както и да вадят червени шалчета. Заради това отношение на домакините, Гонг научи, че българският шампион ще отправи протестна контестация до Европейската волейболна конфедерация CEV след срещата.

Волейболистите на българския шампион загубиха и теоретичните си шансове за продължат във втория по сила евротурнир за Купата на CEV, след като дадоха 2 гейма на гърците и така след последния си мач от Шампионската лига на 18 януари срещу Аркаш (Измир) в Арена Армеец от 19 часа, отпадат от Европа в такава ранна фаза. Последните два сезона играчите на Александър Попов постигнаха страхотни резултати и пробиха както в Шампионската лига, така и в Купата на CEV, но заради липсата на пари този сезон армейците не можаха да ги потретят.

В „Евозмос” бяха допуснати само официалните лица и гости на ЦСКА – президентът Георги Георгиев със семейството му и приятели. Брат му Теодор Салпаров пък за първи път от девет месеца започна като титулярно либеро, а това на живо бе видяно от съпругата му Бойка. Освен него на полето мача започнаха Николай Иванов, Евгени Иванов, Светозар Иванов , Велизар Кьосев, Ивайло Стефанов и Джейсън Халдейн.

Въпреки нервното начало и драми с недопускането на феновете в залата, ЦСКА започна с превес - 5:2 точки на старта на първия гейм. След това обаче българите допуснаха догонване - 7:6, 7:7 и 7:8 за Ираклис при първото техническо прекъсване. До средата на частта гърците запазиха аванса си от 2 точки. Червените изравниха при 11:11 и 12:12, дори поведоха при 13:12. Размяната на минималното водачество продължи, но солунчани взеха второто техническо прекъсване. След това Ники Иванов и компания успяха чрез Ивайло Стефанов и Джейсън Халдейн да са равностойни, но няколко пропуска и грешки им костваха да подчинят домакините. И Сашо Попов и Сотирис Дрикос взеха по една почивка, а първият гейм-бол за Ираклис бе при 20:24, но след една пропусната възможност Краварик затвори частта при 21:25 и така сините гърци поведоха.

С играта на изтърпелия наказание кубинец Роландо Деспейн и съдийска подкрепа, Ираклис поведе от начало убедително (3:7), запази аванса си от 3-4 точки, като дори на второто техническо прекъсване стигна до 5 точки (11:16). При този убедителен пасив, Попов пусна част от резервите като Александров и Сеганов в игра, но за обрат нямаше възможност и Ираклис спечели и втория гейм - 25:19.

Третият гейм започна добре за ЦСКА може би и заради поотпусналите се играчи на Ираклис, които вече бяха свършили своето като спечелиха първите две части, елиминирайки ЦСКА от продължаване в евротурнирите. ЦСКА имаше аванс от 4-5 точки от началото до края на частта. Първият червен гейм-бол бе при 24:16, като веднага го взе и спечели първи гейм в Солун с 25:16.

И в четвъртия гейм с по-малко грешки и повече сила армейците започнаха добре (6:4), но след това допусна обрат. В средата на частта ЦСКА губеше от Ираклис с 12:15, но проследва настина добро и продължително разиграване, завършено с блокада на Велизар Кьосев срещу Краварик. При второто техническо прекъсване пасивът на българите бе 2 точки – 14:16. Гърците излязоха с 4 точки преднина (17:21) след добри отигравания на капитана си и грешки на Халдейн. Първият мач-бол за домакините бе при 20:24. Ираклис пък стигна до победата с 3:1 гейма след 25:21 в четвъртата част.

Последният мач на ЦСКА в Европа и в Шампионската лига за този сезон е следващата сряда – 18 януари от 19:00 часа в Арена Армеец. Червените са домакин на турския Аркаш (Измир), който тази вечер победи Нолико Маасейк от Белгия с 3:1 гейма. По време на срещата феновете ще могат да си купят фланелки на армейските звезди, уникални вувузели и артикули, средствата от които ще отидат за лечението, химиотерапията и трансплантацията на спортния журналист Рачо Колев.