Българският футбол има свеж похъл тази година. Това е отборът на Лудогорец Разград. Ако преди 12 месеца някой бе казал, че лятото на 2011 отбор от Разград ще играе контролни срещи с Щутгарт и Парма сигурно много хора биха се изсмели. До преди няколко месеца футболните фенове в България си спомняха за Антибиотик Разград и то само заради по-любопитното име на бившия футболен отбор от северния град, а най-големия успех до момента бе 6-то място в Б група. Сега обаче Лудогорец вече е в елита на България и играе контроли, на които биха завидели Левски, ЦСКА и Литекс взети заедно. Проверки, които задължават за добро представяне.

Истаната е, че Кирил Домусчиев и екипът му правят чудеса и европеизират един отбор, който до преди известно време бе анонимен. Сега Лудогорец вече има своята кратка история, въпреки че за футболния фен в България той все още е енигма. Много малко хора са видели реално какво представлява селекцията на Ивайло Петев, а изводите са на база резултатите в проверките, които са меко казано чудесни.

До момента Лудогорец привлече 10 нови футболисти. Сред тях личат имената на доказали се през годините играчи – Урош Голубович, Емил Гъргоров и Данчо Минев, новите футболни перли Димо Бакалов и Светослав Дяков, както и качествени чужденци – Сувад Грабос, Марселиньо, Кешада и Франко Бано.Те завариха в състава също опитни футболисти като Тодор Колев, Станислав Жеков, Мишо Александров, Миро Иванов, Димо Атанасов, Николай Дюлгеров, Шенер Ремзи. Ивайло Петев има своя избор, за да сглоби отбор. Проблемът е, че трудно бързо се напасват толкова много характери и футболни качества в едно цяло.

Очертава се в първия мач срещу Локомотив Пловдив да попаднат не повече от трима футболисти от завършилите сезона в Б група играчи. Другите всички ще са нови. Нож с две остриета. Играта на Лудогорец със сигурност ще е изненада и това може да бъде използвано перфектно. От друга страна обаче трудно се гради отбор за 2-3 месеца и това е пределно ясно на треньорския щаб воден от Ивайло Петев, който се е заел точно с тази задача.

Може да се каже, че новаците извадиха късмет с повече от удобна програма в първенството, която предвещава страхотен старт. Ако „зелените“ изиграят картите си както трябва след 5 кръга могат да се озоват на място, на което сигурно не са и мечтали. Поставената цел Лига Европа не е толкова недостижима на база конкуренцията в А група като изключим Левски, ЦСКА и Литекс, които все пак имат необходимия опит за челните позиции.

Едно нещо също е факт. Към този момент очакванията от момчетата на Ивайло Петев са прекалено големи. Дори бих казал, че очакванията от Левски и ЦСКА не са чак толкова сериозни, както тези към Лудогорец. Мащабната селекция и размахът, с който действа Кирил Домусчиев изведнъж могат да вкарат Лудогорец в един непознат за тях коловоз, поставяйки ги в графата на фаворитите. А в тази графа е малко тежко. Ивайло Петев най-добре знае как се чувства един отбор там от престоя си в Литекс като футболист. Сега обаче отговорността като треньор е много по-голяма.

Лудогорец прави повече от добра подготовка. Всеки си знае задълженията, няма излишно хабене на човешки ресурс. Нещата са прости, ясни и разбираеми. В клуба се грижат за адаптацията на чужденците и комфорта на българите. И най-важното е – има колектив. Няма групички, сръдни и говорене зад гърба. Микроклимат, който трябва да бъде запазен, за да се върви напред.

Чисто спортно-технически Лудогорец направи силен мач срещу Щутгарт, сега предстои още една елитна контрола - срещу Парма. Един добър резултат и игра от страна на българския Манчестър Сити със сигурност ще вдигне още повече летвата за новия сезон. Доказването обаче тепърва предстои. То още не е започнало и ще стартира на 6 август. В някой български град, където Лудогорец ще посрещне Локомотив Пловдив и ще изиграе първия си реален, истински мач в А група. Мач със залога на точките и заряда на предварителните очаквания. Ивайло Петев и компания имат шанса да грабнат предоставената им възможност и да влязат в историята. Дали ще го направят...? Само времето ще покаже.