Седем футболисти и рефери, между които и съдията на мача България - Естония Колош Ленгел, бяха арестувани в Будапеща във връзка с уреждането на шест международни футболни срещи, съобщиха унгарските власти.

"Седем души, включително трима играчи - активни и оттеглили се от футбола, както и четирима настоящи рефери, бяха арестувани във връзка с уреждането на международни футболни мачове", обяви говорителят на прокуратурата в унгарската столица Геза Фазекаш, цитиран от БГНЕС.

"Те са обвинени, че като членове на криминална организация, действаща в Азия, са се опитали да окажат влияние върху дадени мачове и по този начин да спечелят огромни печалби от спортни залози", добави той.

Седмината са замесени в опит за уреждане на шест срещи, в които са участвали отбори от Финландия, Унгария и Латинска Америка, добави Фазекаш, споделяйки още, че ще следват още арести. Прокуратурата поиска моментално всички заподозрени да бъдат задържани под стража. Трима от четиримата арестувани рефери вече бяха наказани от ФИФА, след разследване на две международни контроли, едната, от които бе мачът на България с Естония, който завърши 2:2, след изпълнение на четири дузпи. Ленгел и неговите асистенти Шелмеши и Чак, които бяха обект на разследване от ФИФА, са вече изхвърлени до живот от футбола. Все още не се знае дали между останалите арестувани са помощниците на Ленгел на мача между нашия тим и естонците.