„Тренирах усилено и мисля, че съм във форма. Ще видим какво ще стане, но съм оптимист”, сподели най-добрият ни шахматист Веселин Топалов, относно шансовете си отново да се пребори за световната титла в древния спорт.

Топалов спечели световната титла на ФИДЕ през 2005 година, но я отстъпи през 2006 на Владимир Крамник в скандален мач. През 2010 година българинът пък бе много близо до това да си я върне, но в София с малка разлика загуби от настоящия първенец на планетата Вишванатан Ананд. В момента роденият в Русе шахматист е в София, където взе участие в мероприятието "Национална спортна панорама". Пред НДК Веско поигра древния спорт с малчугани и не отказа снимка и автограф на никого.

"За първи път идвам тук, много ми харесва цялата идея за демонстрации на всички спортове. Мисля, че трябва да стане традиционна и добре организирана проява. Наистина има много деца, които все повече се интересуват от шах и това може само да ме радва. Проблемът на децата е, че нямат опит и са респектирани от големите имена, но доколкото виждам, не играят лошо. Личи си, че са тренирали", сподели Топалов пред БГНЕС. Той призна, че изпитва много топли чувства към България, където е популярен и обичан, дори и след като изгуби титлата си.

"В България съм много по-популярен от чужбина. Когато човек си загуби титлата, лека-полека идват нови имена, но в България все още имам доста фенове", смята Веско.

Сега той заминава за Казан, където ще участва в претендентските мачове от световния шампионат. Първият му съперник там е Гата Камски. Топалов обаче е оптимист, че може да преодолее опонентите си и да си върне титлата догодина. "Вдругиден заминаваме за Казан /Русия/ и това ще бъде много важен етап, за да се разбере дали мога да се боря за световната титла отново. В тези кратки мачове всеки има шансове. Тренирах усилено и мисля, че съм в добра форма. Вече какво ще стане ще се види, но като цяло съм оптимист. Според мен нивото, което показах миналата година срещу Ананд бе достатъчно добро и малко хора биха устояли. Така че ако успея да изляза на същото равнище, това ще ми даде дори шансове да мина всичките мачове", заяви българският гросмайстор.

Той добави, че не се притеснява от домакините на мачовете. "Ами аз с руснак мога да се срещна само на финал, но мисля, че в групата на Гришчук, Аронян е големият фаворит, така че това не ме притеснява. Имам сериозни противници, както Камски, така и в следващия двубой, ако го победя. И финала не ме притеснява. Вижда ми се много далечен", завърши Веселин Топалов. Турнирът на претендентите в Казан стартира на 5 май и ще продължи до 26-и същия месец. Победителят ще се бори за световната корона срещу Ананд през 2012 г. Конкуренти на Топалов са Камски, Левон Аронян, Владимир Крамник, Шахрияр Мамедяров, Александър Гришчук, Тимур Раджабов и Борис Гелфанд. Междувременно Веселин Топалов запази своята седма позиция в световната ранглиста по шахмат, изданието на която за месец май бе публикувано днес от Международната федерация /ФИДЕ/.

Българският гросмайстор започна годината като №6 и отстъпи с една позиция през март. Световният шампион Вишванатан Ананд, остава лидер и в новата класация, следван от норвежкия вундеркинд Магнус Карлсен. Първият съперник на Веско Топалов в предстоящия Мач на претендентите - Гата Камски, заема 18-о място, като в сравнение с март отстъпва с три позиции.