Летните температури от 50 градуса по Целзий, и слабата инфраструктура не попречиха на ФИФА да предостави на Катар домакинство на Световното първенство по футбол през 2022 година. Държава от Близкия Изток никога досега не е приемала каквото и да било голямо спортно състезание, и специалистите вече прогнозират, че Мондиала ще предизвика бум в местността. Парите не са никакъв проблем за организаторите от страната – най-голям износител на течен газ в света.

Икономиката на Катар ще позволи наливане на купища пари в стадиони и организация за 2022. Ултрамодерният стадион „Лусейл”, който тепърва ще бъде строен, ще приеме мачовете на откриването и финала. С капацитет от 86 хиляди и заобиколен изцяло от вода, стадионът се очаква да е завършен през 2019 година.

Катар ще реновира три стадиона, и ще построи девет нови, като 12-те съоръжения са в седем града. Цялата строителна дейност и реновацията ще достигне цена от 3 милиарда долара. За провеждането на Купата на Конфедерациите през 2021 година и Мондиала на следващата бюджетът е 645.5 милиона долара. Билетите, които ще бъдат пуснати в продажба са 2,869,000. Много милиарди са предвидени за изграждането на инфраструктура в страната, която самата все още е в процес на развиване. Ще има метро до всеки от стадионите до 2017 година. „Бюджетът не е постоянна цифра,” заяви един от организаторите.

400 хиляди фенове ще трябва да приеме Катар, като вероятно ще бъде проблем за повечето привърженици, които обикновено не разполагат с много средства, а луксът в страната ще изисква такива.

В момента Катар разполага с около 50 хиляди хотелски стаи, а организаторите обещаха до 2022 те да са 95 хиляди.

Освен предстоящото мега-строителство, проблем за организаторите може да се окаже консервативното възпитание на местните и строгия ислям, който проповядват. Въпреки че пред очите на света Катар гради либерален имидж, продажбата на алкохол и свободното поведение на гостуващите фенове вероятно ще причинят много главоболия в държавата. Организаторите обещаха, че все пак алкохол ще се продава на определени за целта места.

Заради горещините, стадионите ще бъдат построени с изключителни климатични системи. Катар използва слънчевата светлина за захранване на охладителните системи, и на стадионите ще е около 27 градуса по Целзий.

Интересното е, че стадионите, на които ще се играе, ще бъдат отчасти разглобени след края на Мондиал 2022, а седалките ще бъдат изпратени до развиващите се държави, които да ги използват на по-малки стадиони.

Катар е най-малката държава, приемала Световно първенство, след като Уругвай прие първото Световно първенство през 1930 година. Десет от 12-те стадиона в Катар са разположени в радиус от 25 до 30 километра.