Лидерът на националния ни отбор по волейбол Матей Казийски рядко говори, но думата му се слуша. Посрещачът даде интервю за Гонг, в което не скри желанието си тази година да не пропусне шанса за нещо голямо. Световният и европейски клубен шампион на клубно ниво с Тренто каза, че тежката подготовка сега е, за да имат сили тима ни да вземе медал от предстоящото през есента Световно първенство в Италия.

Ето интервюто на Матей Казийски за Гонг:

Имахме една тежка първа седмица от подновяването на тренировките във Варна. Продължаваме да се готвим да зареждаме физически повече. За сега върви добре подготовката ни. Имаме малки съпътстващи проблеми като във всеки подготвителен период. Иначе всичко е наред.

-Какви проблеми? Ти имаш ли такива?

Обаждат се разни болежки защото подготовката е тежка. Не само аз, но и доста момчета по малко тук-таме. Стремим се да оправяме болежките навреме, за да не се дели групата ни и да сме в пълен комплект на следобедните тренировки когато имаме повече техническа подготовка с чисто волейболни тренировки.

-Сега по-важни фитнесът и тренировките в басейна ли са?

На това наблягаме, но и двете неща са важни, не може да изпускаме едното за сметка на другото. И фитнес, и тренировки в басейна, и тренировки в залата.

-Кое е най-важното на този етап от подготовката и преди контролите, които ще имате?

Важно е да направим една добра физическа база, за да не мислим за това после, а само да поддържаме. За световното трябва да имаме една добре физическа издръжливост и сила, за да можем да издържим тежките мачове, които ни предстоят.

-Ще гостувате за проверки на Полша, след това турнири в Италия и Франция. От тези контроли какво трябва да се извлече?

Най-хубавото е, че ще има турнири на доста високо ниво. Ще се срещнем с доста силни отбори. Това е важно, за да се подготвим добре за Световното. Трябва да свикнем да играем на такова ниво, а не просто изведнъж да се срещнем със силни противници. Целта и най-важното е да се обиграем за следващите ни сблъсъци в групите.

-Поляците обаче няма да пътуват до Варна през септември. Ти с кой от Сърбия, Германия и Египет предпочиташ да играеш контроли?

Не е важно да си подбираме съперниците, а ние да се чувстваме готови да играем срещу който се изправим. Не обичам да правя такива сметки „дай срещу тези, да се завъртим, да се паднем срещу тези или онези”.

-Как ще коментираш схемата на Световното?

Не е лесна! Така е направено, че се играят мачове, губят се резултатите от предварителните групи и това означава, че всяка нова фаза ще се играе отначало. Ще се играе на кръв за победи! Няма да има отбори натрупали победи предварително.

-Какво знаеш ти за първите ни съперници в група Е и с какво трябва да внимаваме?

Все още не знам почти нищо. Не сме започнали да подготвяме първите ни противници. Ние трябва да сме готови да се борим за всяка точка и всеки мач. Нито един отбор няма право на грешки.

-На 23 септември имаш рожден ден, а на 25-ти е първия ни мач. Какво би си пожелал от сега?

Здраве! Най-вече здраве, другото с работа се постига.

-Как ще коментираш спада ни в Световната ранглиста и готови ли сме скок с добро представяне на Световното?

Нашият отбор е способен на много големи неща! Показвали сме го. Въпросът е, че наистина всеки път се разминаваме за малко. Вече няколко пъти е така.

-А сега за какво сме готови?

Все още за нищо не сме готови. Готвим се и дано така се подготвим, че да постигнем нещо голямо наистина.

-А за какво се готвите?

Отново за медали!

-Всеки гледа на теб като играч със статут на лидер, звезда. Ти чувстваш ли се като такъв и по-различен в сравнение с предишни години?

По-различен съм само с това, че съм изиграл доста повече мачове от минали години. Имам повече опит, понатрупах вече доста. От тази гледна точки има с какво да помогна на отбора не само игрово, но и като знания.

-Израснал, пораснал?

Да, определено! В това отношение има още мегдан къде да се развивам. Вече мога да дам повече на отбора с всичко което съм видял и мачовете, които съм изиграл.