Кметът на Сливен Йордан Лечков е заявил пред съда, че не носи лична карта по време на заседанието на 21 април, когато Окръжният съд го отстрани от длъжност. Това показа проверка на Дарик в протокола от заседанието.

Съдът е снел самоличността на обвиняемия по негови и по данни от досъдебното производство. Според адвоката на Лечков Иван Ангелов кметът имал призовка да си получи личната карта от 1- во РПУ в София, останала там след инцидента на алея "Яворов" в столицата.

В мотивите си за отстраняването съдия Галина Нейчева е записала, че има реална опасност Лечков да попречи за разкриването на обективната истина, като би могъл да извърши прикриване и подмяна на документи и да въздейства на подчинените си, след като предстоят и разпити на служители. От обвинението е видно, че престъпленията, които са вменени на Лечков, са пряко свързани с неговата работа, а разследването по досъдебното производство е в началната си фаза, заключва съдия Нейчева.

Апелативна прокуратура Бургас със свое постановление е удължила срока на разследването срещу сливенския кмет с 4 месеца, считано от 23 март, информира DarikNews.bg.

Мярката за отстраняването на кмета е безсрочна и може да бъде отменена след отпадане на необходимостта по искане на прокуратурата или на Лечков, тече и тридневният срок за обжалване пред Апелативния съд в Бургас.

Кметът е в отпуск до приключване на процедурите, замества го зам.-кметът Недка Енергиева.

В хода на разследването прокурор Пламен Стефанов е повдигнал 7 обвинения срещу Лечков: в периода 2008 - 2009 г. кметът, в условията на продължавано престъпление, в нарушение на бюджета на България се е разпоредил нецелево със средства от МРРБ и МОСВ, като от това са настъпили значителни вреди.

Лечков е обвинен и в това, че през март 2009 г., използвайки служебното си положение, е въздействал на директора на НАП да прикрие резултати от ревизии на фирмите "БулГейт", "Лукском" ЕООД и ГД "Спортпалас", за да им набави противозаконна облага, въздействал на Илия Георгиев за облага от 5 хил. лв. на ОФК Сливен.

През декември 2009 г. е съставил документ от негово име до кадастъра и е удостоверил неверни обстоятелства за имот, създал е противозаконни облаги по малка обществена поръчка за "Екоседиментс"ООД с управител Константин Недялков, не е изпълнил решение на Общинския съвет за продажбата на сливенския битак и е утвърдил в нарушение на договора приемо-предавателен протокол с цел да набави имотна облага за "Билдинвест"АД с управител Атанас Батаков, от което са настъпили значителни вредни последици, въздействал е на Петър Томов, за да набави облага на "Промишлено газоснабдяване"АД - Сливен.

По време на разследването са проведени разпити пред съдия на редица служители, част от тях бивши общинари. Назначена е тройна строителнотехническа експертиза, която да изследва изпълнението на договорите по обществена поръчка на фирмите ГД "Стройинвест", "Билдинг" ООД и "Гради" ООД. Поискана е финансова инспекция от държавна финансова инспекция за движението на средства по сметка в ТБ Инвестбанк за приведени авансови суми на фирма "Гради".