Григор Димитров загуби втори финал за 2016-а година. След неуспеха в Бризбейн Гришо допусна поражение с 1:2 сета от 87-я в света Диего Шварцман на финала на ATP турнира в Истанбул. След 7:6 (5), 6:7(4), 0:6, Димитров се сбогува с мечтата си за титла, а 23-годишният аржентинец спечели трофея.

Димитров получи схващане в края на втория сет, а това като че ли се отрази върху играта му до края. Срещата се открои и с някои нервни моменти. Димитров пет пъти къса ракета и три пъти я счупи. При първия нервен изблик съдията предупреди нашия талант. Във втория случай му бе наложена наказателна точка, а в самия край на мача, при 5:0 в полза на Шварцман, Гришо отново изрази гнева си по този начин, а реферът отсъди гейм в полза на съперника на Димитров, който по този начин взе и срещата.

Григор и Шварцман не са срещали до този момент на корта, а първият им двубой бе равностоен. И първият, и вторият сет бяха решени след тайбрек, докато третият бе взет от аржентинеца на нула, със съдействието на Димитров.

Григор Димитров - Диего Шварцман

източник: Елиф Юлкел

Първи сет

След жребия, който бе изтеглен от председателя на Българската федерация по тенис Стефан Цветков, Григор спечели и избра да посреща. След няколко добри отигравания българинът поведе с 30:15, но последва изравняване. При 40:40 българинът допусна грешка, след което аржентинецът, който използваше по чудесен начин ширината на корта, успя да спечели подаването си – 1:0.

Димитров сервира във втория гейм, който се оказа доста равностоен и оспорван. Гришо контролираше играта, въпреки че Шварцман имаше възможността и да пробие родния талант, който обаче не допусна разсейване и така постигна равенство – 1:1.

В третия гейм Димитров проби аржентинския си съперник и така поведе с 2:1. Последва лесен сервис-гейм за Димитров, който поведе с 3:1. Аржентинецът отвърна бързо, като спечели ответния гейм на нула и резултатът стана 2:3.

Григор Димитров - Диего Шварцман

източник: Елиф Юлкел

Две неточности от бекхенд, позволиха на Шварцман да поведе с 30:0 в началото на шестия гейм, а в последствие преднината му стана 40:0. Резултатът стана 15:40, но все пак аржентинецът успя да направи пробив и да стигне до равенство в геймовете – 3:3.

В седмия гейм Димитров получи възможност да направи пробив, но Шварцман успя да спаси точката. Радостта на аржентинеца не трая дълго, защото в следващото разиграване Димитров направи пробив и отново поведе – 4:3.

Последва доста оспорван гейм, в който Димитров не успя да спечели подаването си. Българинът допусна някои грешки на сервис, а съперникът му се възползва от една от разкрилите се пред него възможности и го проби за ново равенство – 4:4.

В началото на следващата част Димитров напомни за своята прецизност, като отигра по великолепен начин една повдигната топка, което доведе до одобрителна реакция от страна на феновете по трибуните и му позволи да поведе, а в последствие затвори частта за 5:4 след пореден пробив.

Григор Димитров - Диего Шварцман

източник: Елиф Юлкел

В изключително важния девети гейм Димитров спечели първата точка, но не съумя да спечели подаването си, допусна пробив и не можа да затвори тази част и респективно сета.

След нов пробив Димитров поведе с 6:5.

Димитров стартира вихрено във началото на дванадесетия гейм и поведе с 15:0. Аржентинецът изравни, а грешка на форхенд доведе до пълен обрат в полза на опонента на българина. След това Димитров скъса ракетата си и се наложи подмяна, а Шварцман с нов пробив изравни 6:6.

В началото на тайбрека, в духа на целия първи сет, Димитров направи минипробив и поведе с 1:0. Диего Шварцман показа хубав форхенд и изравни – 1:1 (с минипробив). Димитров поведе с 2:1, за да стигне до 3:1, след като хитро вкара топката в краката на противника си. При 5:1 в полза на българина дойде размяната на полетата. Шварцман направи три поредни точки – 4:5, но Димитров отвърна мощно – 6:4. При 6:5 Димитров отново скъса ракета. Въоръжен с нова такава Димитров спечели сета след 1.10 минути игра.


Втори сет

В началото на втория сет, Димитров реализира първия ас в мача. Първият гейм предложи доста интригуващи отигравания, Шварцман спаси точка по изключително атрактивен начин, като върна топката с „хот-дог“. Дойде равенство в точките – 40:40, след което Григор успя да спечели сервис-гейма си.

Димитров проби във втория гейм и поведе с 2:0. Гришо спечели подаването си в следващия гейм и така излезе напред с 3:0. Аржентинецът спечели своя сервис-гейм и намали на 1:3. Шварцман проби Димитров, който допусна грешка на форхенд в следващата част и намали изоставането си на 2:3. В шестия гейм Димитров започна силно, търсейки реванш за допуснатия пробив. Българинът си осигури три бързи точки, а в последствие след пореден пробив затвори частта за 4:2. Без много бавене Григор поведе с 5:4. Опонентът на хасковския талант спечели своето подаване и намали на 3:5 и така Гришо бе изправен пред сервис-гейм, при който можеше да спечели и мача. Тази част бе изключително оспорвана, а Шварцман можеше да пробие. Съперникът на Гришо прати топката в аут при първата си възможност, а при втората такава Димитров се защити отлично и изравни – 40:40. Напрежението оказа влияние върху Григор, който допусна нова грешка и така се разкри поредна възможност за пробив пред Шварцман. Той не се възползва и така геймът продължи. След страхотен ретур аржентинецът отново можеше да пробие и в този случай не сгреши – 4:5.

Димитров започна силно новия гейм, в който поведе с 30:0. Ракета номер 1 на тениса ни допусна известно разсейване, от което Шварцман се възползва максимално и изравни 30:30, а след това и стигна до обрат 40:30. Аржентинецът успя да спечели гейма и да стигне до паритет – 5:5.

Григор Димитров - Диего Шварцман

източник: Елиф Юлкел

В единадесетия гейм Димитров получи схващане, а шанс за пробив се разкри пред Шварцман, който не сгреши – 6:5.

Шварцман поведе в следващата част, а негова непредизвикана грешка доведе до изравняване на резултата 30:30. Димитров успя да поведе, а след това и да пробие съперника си и да стигне до нов тайбрек. Шварцман поведе, а Гришо изравни. Българинът поведе с 2:1, но се стигна до ново равенство. Двойна грешка на Гришо позволи на неговия съперник да излезе напред – 3:2. Димитров възстанови паритета след изтощаващо и продължително разиграване – 3:3. Аржентинецът поведе с 5:4, а след това дръпна с 6:4, за да затвори частта със 7:4. 


Трети сет

Значително изтощени двамата тенисисти стартираха в третия сет, чийто първи гейм отиде в актива на Шварцман.

Григор поведе в своя сервис-гейм, негова двойна грешка доведе до точка в полза на аржентинеца. След нова грешка на Григор се стигна до 30:30. Шварцман записа нов точка и така пред него се разкри шанс за пробив, който бе оползотворен максимално – 2:0. В гнева си Димитров удари няколко пъти ракетата си в корта и я счупи.

Григор Димитров - Диего Шварцман

източник: Елиф Юлкел

Шварцман стартира вдъхновено, като спечели първата точка в третата част, а след това и гейма, за да поведе с 3:0. Пробив и гейм на нула доведоха резултата до 4:0 в полза на 23-годишния аржентинец. В следващия гейм Шварцман водеше играта, а Димитров скъса за пореден път ракета. Изнервен нашият представител я счупи. Това бе втори път, в който Гришо изрази така бурно емоциите, заради, което получи и наказателна точка. Така Шварцман поведе с 5:0.

В шестия гейм Димитров поведе с 30:15. Българинът контролираше играта, но отново скъса ракета. Нервите като че ли взеха връх у Гришо, който скупи и тази ракета, а това му гарантира и загубата в мача, след като реферът отсъди гейм в полза на Шварцман.

Така Гришо претърпя поражение в мача, който продължи 2 часа и 50 минути.