Рафаел Надал победи със 7:6(7), 6:2 аржентинеца Карлос Берлок и се класира на финал на турнира по тенис за мъже в Буенос Айрес, който е с награден фонд от 500 хиляди долара.

Поставеният под номер 1 испанец ще играе за титлата срещу представителя на домакините Хуан Монако. Ако спечели в неделния финал, Надал ще изравни Гийермо Вилас във вечната ранглиста на тенисистите с най-много титли на клей. Надал има 45 и изостава само с една от легендарния аржентинец.

Надал не започна добре мача срещу Берлок и дори беше близо до загубата в първия сет, след като 74-ия в света поведе с 6:1 точки в тайбрека. Испанецът обаче съумя да спечели осем от последвалите девет разигравания, с което поведе в сетовете. Надал нямаше проблеми във втората част на мача и се класира за първи път на финал от девет месеца насам.

Монако, който преследва втора купа в Буенос Айрес, победи Николас Алмагро в оспорван мач, продължил 2 часа и 28 минути. В крайна сметка аржентинецът спаси 12 от 15 опита за пробив на испанския си съперник и се наложи с 6:3, 6:7(6), 6:4./БТА