Григор Димитров сам си усложни живота, но все пак стигна до заслужена победа - 7:5, 6:7(9), 6:4 срещу Стив Джонсън на старта на силния турнир в Пекин!

Григор изигра много качествен двубой срещу първата ракета на САЩ, който спокойно можеше да завърши в рамките на два сета. Димитров обаче пропусна четири мачбола в тайбрека на втората част и така се наложи да мине през решителна трета част, за да си осигури мястото във втория кръг, където негов съперник ще бъде намиращият се в супер форма французин Лука Пуй (№16 в световната ранглиста).

До този момент Григор и 23-ият в света Джонсън имаха по 2 победи помежду си, а днешният мач стартира с пробив в полза на американеца. Той обаче бе бързо върнат, а Димитров нанесе удара си в последния възможен момент и спечели сета със 7:5.

Втората част започна прекрасно за уверения българин, който поведе с 3:1. Джонсън обаче стигна до моментален рибрейк и въпреки че до края на сета Гришо бе видимо по-добрият на терена, се стигна до тайбрек. В него Димитров пропусна куп възможности и на практика подари сета на съперника след двойна грешка при първия сетбол на Джонсън.

Григор се отърси от случилото се и демонстрира по-добра игра и в третия сет. Във всеки един от геймовете на съперника Димитров имаше възможности за пробив, но такъв дойде едва в края за 5:4, след което хасковлията успя да затвори мача след близо 3 часа игра.

А ето и как се разви целият мач:

Първи сет 7:5

Мачът започна лошо за Григор Димитров Българинът бе пробит още в първия сет на 15, допускайки двойна грешка при последната точка. След като американецът затвърди пробива си, Григор успя да върне един гейм, печелейки го на 0. Постепенно българинът започна да набира скорост и върна пробива, за да доведе резултата до 2:2. В следващия гейм се стигна до пълен обрат, въпреки че Григор го започна с двойна грешка. Първата ни ракета все пак показа характер и след два поредни аса спечели подаването си. Последва размяна на няколко бързи гейма, за да доведе американецът нещата до 4:4.

Григор набираше сила и след нов бърз сервис гейм постави американеца в ситуация да сервира за оставане в сета. Последва маратонски гейм, в който се стигна до 5 равенства, а Григор дори имаше и сетбол. Той все пак бе отразен от Джонсън, който с много усилия все пак изравни за 5:5. Българинът обаче вече не можеше да бъде спрян - 8 поредни точки за Гришо в следващите 2 гейма значеха 7:5 и сет в полза на хасковлията.

Втори сет 6:7(9)

Серията на Димитров стигна до 12 поредни точки, след като и първият гейм във втория сет бе спечелен на 0. Джонсън отговори на свой ред с гейм на 0, но при 2:1 стигна до нов пробив. Българинът категорично контролираше гейма, а съперникът стигна до геймбол за 40:30 само благодарение на две щастливи намеси на мрежата. Това обаче не притесни Гришо, който след нови две точки материализира брейкбола си с великолепен бекхенд ретур.

За съжаление обаче Димитров не успя да затвърди пробива си. След няколко негови грешки Джонсън стигна до 40:15, след което се възползва от първия си шанс за пробив.

Григор опита моментално да пробие отново и дори достигна до точка за това при 30:40. С мощни сервиси обаче Джонсън се измъкна и стигна до изравняване.

Димитров спря серията на съперника с гейм на 0, а след още два гейма за сервиращите Джонсън отново бе изправен в ситуация да сервира за оставане в мача при 5:4. Този път той се справи отлично, без да даде нито точка на 20-ия в света.

Българинът бе на път да изпусне сета, след като в 11-ия гейм агресивната игра на Джонсън доведе до "скрит сетбол" за него при 30:40. Ас на Гришо обаче отрази опасността и след още две добри отигравания на мрежата резултатът вече бе 6:5.

Този път Джонсън не се пропука и вкара сета в решителен тайбрек, който започна с минипробив в негова полза. Той обаче бе моментално върнат след феноменално разиграване, в който Димитров направи изключителен лоб и завърши всичко със скъсен форхенд на мрежата.

Джонсън отново излезе напред с минипробив за 3:2, след като се възползва от излизане на мрежата на Григор и използва отличен минаващ удар от форхенд. И той обаче бе върнат моментално след непредизвикана грешка от ракетата на американеца.

Бекхенд в мрежата на Григор отново осигури минипробив на Джонсън, но сценарията се повтори за трети път - моментално връщане на точката от страна на българина след страхотен бекхенд покрай излезлия няколко метра напред Джонсън.

Гришо накара съперника си да сбърка и при следващото разиграване и така стигна до мачбол на свой сервис. Той обаче бе профукан по познат начин - с двойна грешка.

Със смела игра на мрежата българнът стигна до нов мачбол при 7:6. Последва майсторско разиграване, в което Джонсън все пак се справи за 7:7.

В следващото разиграване американецът излезе веднага на мрежата, а Димитров само това чакаше и с отличен минаващ от форхенд си осигури нов мачбол на своя сервис. При него българинът отново избра излизане на мрежата, но за негово нещастие Джонсън изпрати топката върху линията и тайбрекът продължи. Ас на Григор значеше четвърти негов мачбол. Американецът обаче отново не трепна, а след ас на свой ред стигна до първия си сетбол.

И след като бе пропуснал четири мачбола, Димитров подари сета на съперника с нова двойна грешка, узаконила крайното 9:11 в тайбрека.

Трети сет 6:4

Вдъхновен от оставането си в мача, Джонсън започна с гейм в своя полза и решителната част преди Григор да отвърне със спечелен сервис гейм.

Гришо можете да стигне и до пробив, след като стигна до брейкбол с три поредни точки от 30:0 до 30:40 в третия гейм. Джонсън обаче отрази опасността и след още едно изравняване все пак достигна до гейма.

Димитров продължаваше да демонстрира по-добра игра, а доказателство затова бе, че лесно взе следващия си гейм докато Джонсън отново трябваше да спасява две точки за пробив, но все пак отново запази лидерството си в резултата.

Е, сценарията за пореден път се повтори - лесен гейм за Димитров, след което пропусна цели три точки за пробив в гейма на Джонсън, за да се стигне до 4:3 за ракета №1 на САЩ.

След малко по-труден гейм в полза на хасковлията, на сервис отново бе Джонсън и този път пробивът най-сетне се случи. Поредният шанс се появи при 30:40, а концентрираната игра на Димитров накара съперника да изпрати топката в мрежата.

Така Григор поведе с 5:4 и имаше възможност да сервира за спечелване на мача. Този път прошка нямаше - бърз гейм на 0 и победа за Димитров след близо 3 часа игра!