След шокиращата загуба на финала на турнира в Истанбул, Григор Димитров допусна ново голямо разочарование, след като загуби още в първия кръг на Мастърса в Мадрид. Българинът допусна поражение с 6:7(3), 3:6 от испанеца Пабло Кареньо Буста, който е 46-и в световната ранглиста.

Само 2 дни след ужасното поражение от Диего Шварцман, Гришо изглеждаше все още повлиян от случилото се в Истанбул и освен в епизодични разигравания, отново не успя да демонстрира играта, на която е способен.

Кареньо Буста, който през миналата седмица стигна финал на турнира в Ещорил, демонстрира по-добра моментна форма и затрудни максимално българина с липсата на грешки в играта си. В същото време Гришо направи много непредизвикани грешки като редуваше ефектни удари с разочароващи изпълнения.

В първия сет двамата си размениха по един пробив, за да се стигне до тайбрек, в който испанецът демонстрира по-концентрирана игра и заслужено стигна до успеха. 

Очевидно повлиян от случилото се, Димитров допусна спад в играта си, допусна пасив от 0:3 във втория сет и до края не успя да се върне в двубоя, въпреки че в последния гейм имаше три възможности за връщане на пробива.

До момента Григор имаше 3 победи от 3 мача срещу Кареньо Буста, но този път допусна първо поражение. В следващия кръг испанецът ще срещне Жил Симон. За Григор пък предстои пътуване към Рим, където през следващата седмица ще участва на Мастърса в италианската столица.

Ето как се разви двубоят:

Първи сет - 6:7(3)

Двубоят започна с безпроблемен гейм на 0 за Димитров, който в последствие пропусна и първия брейкбол в двубоя.

При 2:2 последва маратонски гейм, в който българинът допусна няколко неточности, след които даде общо три възможности на пробив за съперника. Кареньо Буста обаче не успя да се възползва като в едното разиграване опитът му за уинър попадна на сантиметър встрани от линията. Григор все пак се справи с трудната ситуация и спечели подаването си.

Кареньо Буста успя на свой ред да вземе сервис гейма си, а Григор поведе с 4:3 след гейм, в който поведе с 40:0, но се стигна до равенство, но все пак българинът не позволи пробив.

Испанецът затвърди впечатлението, че към момента той е по-добрият тенисист на корта с нов лесен сервис гейм. Няколко грешки от ракетата на Димитров доведоха до 0:40 в деветия гейм, а при втората възможност Кареньо Буста този път се възползва, постигна първия пробив в сета и си осигури възможност да сервира за успеха в първата част.

Опрян до стената, Григор демонстрира това, което може. Две великолепни бекхенд уинъра доведоха до 0:30, а нов перфектен бекхенд се погрижи за втория брейкбол за Димитров в мача при 30:40. Той бе оползотворен с помощта на подхлъзване на испанеца, което улесни Гришо и така сетът продължи.

След два гейма за сервиращите се стигна до тайбрек. В него грешка на българина и отлична топка на мрежата, след която Димитров не успя да реагира доведоха до два минипробива и 4:1 за Кареньо-Буста. Единият минипробив все пак бе върнат, но до края испанецът не позволи да загуби аванса си и след прецизна игра постигна успех със 7:3 и се доближи на сет до победата.

Втори сет - 3:6

Поне в първите разигравания на втория сет изглеждаше, че Григор е забравил разочарованието. След няколко добри отигравания българинът достигна до брейкбол, който все пак бе отразен от испанеца.

Последва пореден труден гейм при сервиса на Димитров. Непредизвикани грешки доведоха до три брейкбола за Кареньо Буста като в трите случая Димитров стигаше до равенство след солидна игра, но в последващото разиграване правеше странни грешки. В крайна сметка при четвъртия си опит 46-ият в световната ранглиста пусна перфектен бекхенд уинър по линията и поведе с 2:0, след което набързо успя и да затвърди пробива за 3:0.

Димитров спря серията на съперника с гейм на 0 и сякаш повиши малко нивото на своята игра, въпреки че Кареньо Буста взе следващия си гейм. Българинът постигна нов гейм на 0, но испанецът също печелеше задължителните си геймове.

При 5:3 46-ият в света сервираше за мача, а Григор опита да направи обрат в последния момент. Хасковлията спаси първия мачбол на съперника си, за да стигне до равенство, а в последствие на цели три пъти имаше точка за пробив. В тези моменти обаче Димитров не бе достатъчно агресивен и съперникът му успяваше да спаси ситуацията. Така при втория си мачбол Кареньо Буста направи уинър и заслужено стигна до крайната победа.