Григор Димитров изигра може би най-добрия си мач в последните месеци и победи Иво Карлович с 6:3, 7:5, за да се класира за четвъртфиналите на Мастърса в Торонто.

След като преди по-малко от 24 часа победи младия талант Денис Шаповалов, Григор премина изключително комфортно и срещу хърватския гигант, който е №27 в световната ранглиста и в последните седмици се намира в превъзходна форма, печелейки титлата в Нюпорт и стигайки до финал във Вашингтон.

В предишния кръг Доктор Иво бе преодолял и своя сънародник Марин Чилич, но този път нямаше отговор на възродената игра на Григор Димитров, който показа сериозни признаци на подобрение под ръководството на новия си треньор Дани Валверду.

Българинът игра с много настроение и желание за игра, което бе гарнирано и със значително по-добър сервис и много стабилна игра от дъното на корта, с която Гришо извади извън нерви опитния си съперник.

През целия мач Димитров имаше преимущество над противника и заслужено с по един пробив в двата сета се поздрави с ценната победа, негова трета от пет мача срещу Карлович. Така Димитров се класира за четвъртфиналите, където негов съперник в петък ще бъде японецът Кей Нишикори. С достигането до топ 8 на силния турнир българинът ще си осигури и възвръщане на няколко позиции в световната ранглиста, в която ще се качи поне до 34-о място.

Работният ден за Григор обаче не е приключил. По-късно тази нощ той и Стан Вавринка трябва да изиграят своя мач от втория кръг при двойките срещу Хенри Континен и Джон Пиърс.

А ето как се разви мачът, завършил успешно за Григор Димитров:

От самото начало на двубоя Григор демонстрира солидна увереност и настроение за игра. В резултат на това само в първите си два сервис гейма българинът направи впечатляващите, особено предвид сервиса му в последно време, 5 аса. 

С помощта на мощния начален удар Димитров лесно печелеше своите сервис геймове, а поне в началото Карлович също нямаше проблеми на свой сервис.

Това обаче се промени в шестия гейм, който започна с великолепна точка на българина. Гришо вдигна публиката на крака с феноменален минаващ удар от форхенд, който кацна на линията, а това явно му даде увереност, защото в следващите разигравания мощните ретури дадоха на българина два брейкбола при 15:40. Още първият бе материализиран със солидни удари от дъното на корта, с които Григор принуди Карлович да стреля в аут.

Пробивът бе затвърден комфортно, а на практика единственият по-труден сервис гейм за Димитров в първия сет бе при 5:3, когато той трябваше да сервира за спечелването му.

След двойна грешка Карлович поведе с 30:15, но 40-ият в световната ранглиста запази самообладание и спечели следващите три разигравания, а с това и сета.

Втората част стартира с четири леки гейма за сервиращите преди отново Григор да бъде този, който да се доближи до пробив. При 40:40 обаче два аса на Карлович му осигуриха предимство от 3:2.

При 3:3 българинът стигна и до брейкбол, който обаче набързо бе неутрализиран от мощния сервис на съперника.

В следващия гейм на свой ред Карлович стигна до първия си шанс за пробив в мача, но Димитров се справи със ситуацията.

Григор бе поставен до стената и в следващия си сервис гейм, когато поведе с 40:30, но Карлович изравни, а след страхотен ретур стигна до втори брейкбол, който този път бе с цената на сетбол. Димитров обаче нямаше намерение да се поддава на напрежението и взе подаването си.

С тази задача пък не се справи Карлович в следващия гейм. С хубава игра от основната линия Григор си осигури два шанса за пробив при 15:40. Карлович ги неутрализира с два аса и дори стигна до предимство. Българинът обаче се пребори за ново изравняване като бе нужно и да поиска намесата на "ястребовото око", тъй като съдията бе отсъдил топката в аут. 

Сервисът изневери на Карлович, който направи двойна грешка, а Гришо използва открилия се шанса и с дълбок ретур принуди Доктор Иво да изпрати топката в аут, което значеше 6:5 за българина и сервис за спечелване на мача.

Вече нямаше какво да спре хасковлията, който след мълниеносен гейм на 0 вдигна победоносно ръце за радост на новия си треньор Дани Валверду.