Смятаният за един от най-великите тенисисти в историята Роджър Федерер влезе в пореден престижен "клуб". Той стана едва четвъртият професионалист в този спорт, който е направил 9000 и повече асове в кариерата си. 

Това стана по време на мача му с Новак Джокович на финала на турнира в Дубай. Швейцарецът спечели седмата си титла в арабския град, като спечели 12 точки от начален удар и вече има 9007.

Единствените с повече директни точки от сервис са хърватите Горан Иванишевич и Иво Карлович, както и Анди Родик. От тримата, единственият състезаващ се в момента е Карлович, но скоро той навършва 36 години и отказването му от спорта изглежда близо. 

Лидер в тази класация е Иванишевич с 10 183 аса, Карлович е с 9322, а Родик с 9074. По всичко изглежда, че още в близките месеци Маестрото ще изпревари американеца, но ще му е трудно да излезе на върха. 

Трябва да се отбележи, че всички пред него в това подреждане бяха и са известни с бомбените си сервиси, което беше и основното им оръжие. А в арсенала на Федерер то е просто едно от многото.