Най-добрият български тенисист Григор Димитров показа феноменална игра и взе лесно мача си от осминафиналите на турнира в Базел. Нашето момче буквално разпиля канадеца Васек Поспишил и го схруска за около час след 6:2, 6:2. 

Така той си осигури среща с фаворита на домакините и поставен под номер едно в схемата Роджър Федерер. Швейцарецът по-рано днес се справи с много мъка с узбекистанеца Денис Истомин, но след два часа на корта го отстрани след 3:6, 6:3, 6:4. 

Димитров и Федерер се срещнаха на същия етап на същия турнир и миналата година. Най-силният български тенисист има да му връща, защото загуби в тази единствена среща между двамата и сега със сигурност иска реванш. 

Григор започна леко тромаво двубоя, след като позволи на съперника му да вземе първия си сервис-гейм на нула. При първото си подаване Гришо имаше проблеми, като допусна на два пъти изравняване до 40:40, а при геймбол допусна двойна грешка. 

В крайна сметка нашето момче взе подаването си и изравни на 1:1. И тогава дойде неговият момент. Поспишил имаше колебания при подаването си и даде първа точка за пробив на Гришо, който без проблем я реализира и поведе с пробив за 2:1. Впоследствие взе и собственото си подаване, за да затвърди пробива и направи 3:1. 

Така дойде и маратонският гейм в тази част. В нея Гришо изпусна пет възможности за пробив, които Поспишил отрази или с бомбени сервиси, или с хубави форхенди. В крайна сметка той взе измъчено тази част и намали на 2:3. 

В шестия гейм обаче Димитров беше безкомпромисен и след няколко хубави отигравания не остави шансове на съперника си, повеждайки с 4:2 след 40:15. 

Вторият пробив за Гришо дойде в седмия гейм. Тогава след няколко силни разигравания нашето момче стигна до две възможности за пробив. Той реализира още първата от тях и поведе с 5:2. След това взе лесно своето подаване и така първият сет беше записан на неговата сметка след 6:2. 

Вторият сет започна огледално на първия. Поспишил взе на 0 първото си подаване, докато Димитров имаше леки проблеми при своето, но все пак го затвори с успех за 1:1. В третия гейм се откриха два брейкбола пред нашето момче и той се възползва от втората, за да поведе с 2:1 и пробив на своя сметка. 

Гришо имаше леки затруднения, за да затвърди преднината си, но го направи, за да дръпне с 3:1. След това Поспишил взе гейм на 0 при свое подаване, но Димитров му отвърна по абсолютно същия начин, за да поведе с 4:2. 

Последва още един пробив на Димитров, който явно беше отчаял съперника си. В последния гейм нашето момче допусна изоставане до 0:30, но колебанията приключиха и той с ас затвори гейма, сета и мача в своя полза. Утрешната му среща с Федерер започва около 21:00 часа българско време.