Бившият номер едно в мъжкия тенис Роджър Федерер очаквано стигна финала на домашния си турнир в Базел. Той се справи на осминафиналите с осмия поставен в схемата хърватски ветеран Иво Карлович. 

Маестрото се справи с известни мъки с по-възрастния от него тенисист. Той имаше нужда от три сета, но все пак победи с 2:1 (7:6, 3:6, 6:3). Така той ще се опита да си върне титлата в неделя, след като миналия сезон отстъпи в директния спор за нея от Хуан Мартин дел Потро. 

Първият сет беше изключително оспорван. Той мина без пробиви, а в тайбрека равностойната игра продължи, но в крайна сметка швейцарецът го спечели с 10:8, за да поведе в мача с 1:0 сета. 

Във втората част Федерер допусна пробив в подаването си в осмия гейм, който се оказа достатъчен за Карлович да изравни при 6:3, след като след това взе своето подаване.

В третия сет обаче швейцарецът не допусна колебания. Той взе ранен пробив за 3:1, затвърди го и до края не допусна колебания. Така въпреки 33-те си аса в мача, Карлович се сбогува с надпреварата на полуфиналите. 

Така на финала в неделя любимецът на домакините ще се изправи срещу седмия поставен Давид Гофен. Белгиецът стигна до спора за трофея след успех над голямата изненада в турнира до момента Борна Чорич от Хърватия. 

17-годишният тийнейджър вчера се справи с един от фаворитите Рафаел Надал, но днес не успя да предложи същото срещу Гофен. Той отстъпи с 4:6, 6:3, 3:6 и така от двама хървати, нито един не стигна до финала.