Григор Димитров стартира експресно участието си на Мастърса в Мадрид. В мач от първия кръг българинът се справи с Доналд Йънг след 6:4, 3:0 и отказване на американеца. Мачът продължи едва 59 минути, а американецът се отказа във втория сет заради контузия.

Първият сет започна много равностойно като двамата пропуснаха по няколко брейкбола преди Димитров да направи решителен пробив за 4:3, след което комфортно спечели сета с 6:4. В края на първата част Йънг показа, че има болки в гърба и кръста, а взетите два медицински таймаута очевидно не му помогнаха и американецът изпитваше проблеми при придвижването по корта.

Вторият сет започна с пробив за Григор, а след още един за 3:0 и 40:0 в четвъртия гейм, Йънг реши, че вече няма смисъл да се мъчи на корта и стисна ръката на победителя Димитров.

По този начин за трета поредна година Гришо стигна поне до втория кръг в испанската столица, а за успеха си осигури 45 точки за световната ранглиста и 27460 евро от наградния фонд. Следващият мач на Димитров ще бъде в сряда, а негов съперник ще бъде Фабио Фонини, срещу когото Григор записа победа през миналия месец на Мастърса в Монте Карло.

Ето как се разви мачът:

Мачът започна с два бързи гейма на 0 за сервиращите, които обаче бяха последвани от доста продължителен гейм, в който на няколко пъти имаше равенство, а Григор стигна и до първи брейкбол. Той обаче не бе оползотворен и Йънг все пак взе подаването си. Гришо отвърна с нов гейм на 0 за 2:2, но и левичарят нямаше проблеми за 3:2.

До този момент българинът не бе губил точка на свой сервис, но в шестия гейм губеше с 0:30 и въпреки че изравни, непредизвикана грешка доведе до първи брейкбол за Йънг. Той бе неутрализиран с ас, а след няколко равенства, Димитров издържа и взе гейма за 3:3.

В считания за ключов седми гейм Григор стигна до нови две точки за пробив. Те бяха лесни загубени от българина след негови грешки, но 11-ият в световната ранглиста не се отказа от борбата в гейма, спаси няколко геймбола на американеца, за да стигне до нова точка за пробив. При нея ретурът на Димитров бе отличен и той накара съперника да изпрати топката в аут.

Гришо затвърди пробива с гейм на 15, а съперникът му показа, че има болки в гърба. Въпреки това Йънг успя да вземе следващото си подаване, но при последвалата почивка на корта се появи физиотерапевт, който да помогне за болките на американеца. След близо 10-минутна пауза, мачът бе възобновен, а Григор трябваше да сервира за спечелването на сета. Това се оказа лесна задача за българина, който след ас затвори частта при 6:4.

Между двата сета Йънг отново взе медицински таймаут, но болките му продължиха и той видимо изпитваше затруднения с придвижването си. Григор се възползва и направи пробив още в първия гейм, който бе затвърден за 2:0. Проблемите на Йънг се задълбочаваха и след двойна грешка той допусна нов пробив, който приближи българина до победата. Хасковлията записа още един пробив, а след 40:0 в четвъртия гейм американецът взе решение да сложи край на мъките си и да се откаже от двубоя.