Новак Джокович загуби сет на 0 за първи път от 4 години насам, но все пак се класира за четвъртфинал на турнира по тенис от сериите Мастърс в Рим, след като елиминира бразилеца Томас Белучи с 0:6, 6:3, 6:2.

В друга среща от 3-ия кръг Анди Мъри също си гарантира участие в следващата фаза с успеха над Жереми Шарди (Франция) с 6:0, 6:4.

На четвъртфинала поставеният под номер 1 Джокович, който е и 7-кратен шампион от Рим, ще трябва да участва в ново шоу- срещу Рафаел Надал. За последен път сърбинът не печели гейм в който и да е сет от финала в Синсинати през 2012-а година, когато Роджър Федерер го смаза със 7:6, 6:0. 0:6 в кариерата на Джоко има общо 7 пъти, като най-много това се е случвало през 2005-а година.

Още на старта водачът в световната ранглиста показа, че нещата при него не са наред и той допусна първи пробив на 15. Картината се повтори и в третия гейм, а в целия първи сет той инкасира 16 непредизвикани грешки срещу само три на Белучи. Но във втория сет, и благодарение на сериозната подкрепа от публиката, Ноле успя да вземе приличен аванс при 5:2, откъдето напълно контролираше мача.

Мъри отстрани Шарди с 6:0, 6:4 и ще играе по-нататък с Давид Гофен, който само за 77 минути отнесе поставеният под номер 8 Томаш Бердих с 6:0, 6:0.

Първия сет премина на един дъх и французинът просто не успя да се противопостави. Във втората част Шарди проби при 4:3, но не успя да задържи аванса си и Мъри му го върна за 4:4. След това при първия си мач-пойнт номер 3 в света затвори мача.