Световният номер 3 в мъжкия тенис Роджър Федерер вече обяви, че няма вземе участие на предстоящия „Ролан Гарос“. Контузията в гърба стана причина за първи път от много време насам турнир от Големия шлем да мине без присъствието на швейцарския маестро.

Травмата измъчва Федерер от доста време, като по-рано през годината той се подложи на операция. Напоследък късметът по отношение на контузиите съвсем напусна 34-годишния ветеран. Затова той реши да бъде във възможно най-добра кондиция за любимия си от четирите големи турнира - „Уимбълдън“.

За последно Федерер пропусна турнири от Големия шлем през 1999 година, като тогава не игра нито на Откритото първенство на Австралия, нито на Ю Ес Оупън. Ето една любопитна класация от факти, които се отнасят за въпросната година:

Макс Ферстапен е бил на 1 година – сега синът на Йос Ферстапен е най-младият победител в историята на Формула 1, ала тогава едва ли е бил наясно, че ще поеме по стъпките на баща си. На 18 години Макс успя да спечели Гран При на Испания и така подобри постижението на Себастиан Фетел. През 1999 година обаче най-вероятно сегашният герой още е бил в пелени.

Лео Меси още бил далеч от професионалния си дебют – сега аржентинецът е 5-кратен носител на Златната топка, с един куп титли и отличия във визитката си. Връщайки лентата със 17 години назад, можем да го открием като 12-годишно хлапе, което дори още не е било преминало в школата на Барселона. Трансферът му при каталунците става факт през 2000 година, а цената е каталунският гранд да плаща по 500 щатски долара за хормоналната инжекция, която геният трябва да получава всеки ден.

Рафа Надал е бил просто тийнейджър – през 1999 година Федерер едва от година играе при професионалистите, а най-тежкият му опонент още дори не е на хоризонта. Надал е бил само на 13 години, като ще му трябва доста време, за да дръпне на швейцареца в директните мачове с 23 срещу 12 победи.

Требълът на Манчестър Юнайтед – 1998 година е крайно неуспешна за „червените дяволи“, но 12 месеца по-късно те са на абсолютния връх. Юнайтед взима ФА Къп, шампионската титла на Англия, а черешката на тортата е знаменитият обрат от 0:1 до 2:1 срещу Байерн Мюнхен във финала на Шампионската лига. Манчестърци стават първият английски клуб в историята, който отбелязва подобно постижение.

Плутон все още е бил считан за планета – много от родените в края на 80-те и през 90-те години на миналия век са учели в училище, че Слънчевата система се състои от 9 планети. Онази ледената, която е най-далеч от Слънцето, беше понижена наскоро до планета джудже. Нещо, което няма как да се случи с Федерер в тениса.

Серина Уилямс печели турнир от Големия шлем – тук не можем да кажем нищо друго освен че някои неща не се променят. Настоящата номер 1 при дамите прави професионален дебют през 1995 година, когато е само на 14. През 1999-а тя се кани да отпразнува 18-ата си годишнина и го прави със стил. Първият от общо 22-та й трофея от Големия шлем идва през 1999 година на „Уимбълдън“, където пречупва Мартина Хингис с 6:3, 7:6 (4) във финала.