Борбен Григор Димитров премина през доста обрати, но успя да отстрани италианеца Фабио Фонини с 2:1 сета /3:6, 6:2, 7:5/ на турнира в Мадрид.

Така българинът се класира за третия кръг.

Мачът започна с превес за италианеца, който се пренесе и в резултата. Димитров логично загуби първия сет с 3:6, но излезе преобразен на корта във втория. Тогава световният номер 11 взе превес на корта и стигна логично до 6:2 в сета и изравняване на резултата – 1:1.

Третия сет започна отново с доминация за българина, който поведе с 3:0. Фонини обаче се събра, мобилизира се и доведе нещата до равенство – 4:4 и 5:5. Краят на мача обаче отново бе в полза на Гришо, който успя да изръгне сета със 7:5, а с това и мача с 2:1. 

Така Димитров си осигури нов мач срещу Стан Вавринка на осминафинала в испанската столица, а вече заработи от турнира 52 090 евро.

Двубоят Димитров - Фонини бе трети в програмата на корт "Arantxa Sanxhez-Vicario" в Мадрид.

Проследихме развоя му на живо:

Фонини спечели подаването си сравнително бързо и поведе в резултата. Лошият старт за българина бе продължен и със загуба на втория гейм, - пробив за Фонини и резултат 0:2. И третият гейм завърши в полза на италианеца, който поведе с 3:0 в първия сет.

Димитров стабилизра играта си в четвъртия гейм и спечели категорично при свой сервис, съкращавайки разликата в резултата на 1:3. Фонини обаче бързо отвърна на предизвикателството и отново върна разликата в своя полза - 1:4.

Григор се пребори мъжки и успя да предотврати две възможности за Фонини да излезе напред 5:1. Вместо това нашият намали резултата на 2:4.

Италианецът обаче продължи да действа убедително на корта и да поддържа дистанция от 3 гейма пред Димитров - 2:5.

Гришо успя да остане в сета и да върне един гейм за 3:5. Димитров опита да се пребори за пробив в решителен момент в края на сета, поведе с 30-15, но не издържа и загуби първия сет с 3:6.

Бългрският № 1 започна по-добре втория сет и спечели първия гейм при свое подаване, а двамата тенисисти направиха някои интересни разигравания.

Димитров имаше две възможности за брейк във втория гейм, но допусна обрат и четири поредни точки от италианеца - 1:1.

Нашият тенисист излезе от изключително тежка ситуация в третия гейм на втория сет, когато спаси 5 брейк-топки на съперника и успя да вземе своето подаване за 2:1.

Най-сетне Димитров показа нужната агресия и направи пробив за 3:1 във втория сет. Гришо продължи да играе все по-добре и доведе резултата до 4:1.

Григор направи 12 поредни точки, без съперникът му да запише и една, но италианецът все пак върна един гейм за 4:2. 

Българинът взе и петия гейм във втория сет и поведе с 5:2. Подобрението в играта на Григор доведе до заслужен успех за него във втория сет - 6:2 след пробив.

Димитров се измъкна от сложна ситуация и успя да измъкне първия гейм в третия сет при свое подаване. Веднага след това Гришо направи пробив и определено взе нещата в свои ръце, подкрепян с ободрителни възгласи на български от трибуните - 2:0.

Димитров продължи да доминира, направи 8 поредни точки без отговор на Фонини и поведе с 3:0. Италианецът успя да преодолее нервите си след загубата на толкова точки и върна един гейм - 3:1.

Нашият тенисист обаче допусна пробив, след като оспорва оживено последната точка. Съдията обаче я присъди на италианеца - 3:2.

След много оспорван гейм, в който българинът имаше предимство в резултата, в крайна сметка той направи пробив и поведе във важен момент с 4:2.

За съжаление Фонини потвърди съживяването си и направи нов пробив, при това на нула, при подаването на Димитров - 4:3 за нашия тенисист.

Италианецът направи на свой ред 8 поредни печеливши точки и изравни резултата на 4:4, след като губеше с 0:3 в третия сет.

Димитров успя да прекъсне негативния епизод за себе си в мача и съумя да поведе в решителен момент с 5:4.

Много бързо обаче Фонини спечели своя сервис, при това на нула, като изравни резултата - 5:5.

Григор поведе 40-0, допусна намаляване до 40-30, но все пак взе гейма, с който отново излезе напред - 6:5.

В края Григор Димитров успя да спечели в напрегнат последен гейм, в който последната точка бе оспорвана от Фонини. Италианецът смени и ракетата си, но и това не му помогна - 7:5 и 2:1 сета за Григор Димитров.