Цветана Пиронкова е на полуфинал на Уимбълдън! Българката продължи сензационното си представяне в Лондон и победи на 1/4-финала втората в света Винъс Уилямс с 6:2, 6:3!

Пловдивчанката стана първата българска тенисистка, достигнала до полуфиналите на най-големия турнир на трева в света – „Уимбълдън”. Първата ракета на страната ни записа феноменален успех, побеждавайки втората в света. Това е втора победа на Цвети над по-голямата сестра Уилямс в турнир от Големия шлем, след успеха й през 2006-та година на Откритото първенство на Австралия.
До сега в историята на българския тенис единствената състезателка, достигала полуфинал на Големия шлем бе Мануела Малеева, която два пъти бе сред четирите най-добри на US Open.

Българката стигна до невероятния успех след страхотна игра, с която не даде никакви шансове на именитата си съперничка, печелила Уимбълдън пет пъти.

Пиронкова сервира първа и веднага взе подаването си, за да поведе в резултата. Последваха няколко поредни гейма без пробив, за да се стигне до шестия гейм, в който българката проби съперничката си и повече с 4:2. Уилямс бе близо до това, веднага да върне пробива, като имаше две възможности, спасени от Пиронкова, който с много усилия успя да стигне до 5:2.

Това явно пречупи Винъс, която допусна цели две двойни грешки в осмия гейм. Цвети пропусна три мачбола при 40:0, но при четвъртия бе безпогрешна и спечели сета с 6:2.

Вторият сет отново започна добре за Пиронкова, която спечели подаването си. При 1:1, пловдивчанката имаше възможност за пробив, спасена от Уилямс. Американката на свой ред успя да пробие и да поведе с 2:1. 82-та в света обаче не се стресна и продължи да играе концентрирано, което й донесе моментално връщане на пробива и ново изравняване – 2:2.

Българката взе своя сервис за 3:2, след което направи втори пробив в сета, с което поведе с два гейма. При 5:2, Пиронкова имаше два мачбола, които обаче не успя да реализира. При своя сервис, Цеци бе безпогрешна и стигна до историческия успех след 6:2, 6:3.

За големия успех тя ще прибере 250 000 лири и 900 точки за световната ранглиста. А след края на Уимбълдън ще има най-предно класиране в кариерата си - около 35-о място в световната ранглиста.

В битка за място на финала българката ще срещне 21-та в света - рускинята Вера Звонарьова, която победи Ким Клайстерс с 3:6, 6:4, 6:2.