За втора поредна година Григор Димитров отпадна безславно още в първия кръг на Ролан Гарос след загуба от Джак Сок с 0:3 сета – 6:7(7), 2:6, 3:6 след по-малко от 2 часа игра.

След ранното отпадане от Иво Карлович през миналата година, сега очакванията от Гришо в Париж бяха големи, а добро представяне можеше да го върне и в топ 10 на ранглистата. За съжаление обаче българинът изигра поредния си разочароващ мач през този сезон, игра далеч под нивото, което демонстрира през миналия сезон и напълно закономерно загуби скоропостижно от американеца, който е 37-и в световната ранглиста, без да спечели дори сет.

Освен куп грешки, Григор демонстрира и тотална липса на желание за тенис и за обрат срещу съперник, срещу когото до този момент имаше една победа от един мач.

Първият сет бе равностоен като Димитров се измъкне от 0:40 в едно от подаванията си, а на свой ред пропусна три брейкбола в сервисите на Сок. Стигна се до тайбрек, в който двамата пропуснаха по един сетбол, но в крайна сметка след 9:7 американецът дръпна в сетовете.

Това явно повлия на Григор, който бе по-колеблив през втората част, а след 2:2 играта му тотално се загуби и след 4 поредни гейма в своя полза, Сок спечели сета с 6:2.

Серията от поредни геймове на американеца набъбна на 7, за да се стигне до 3:0 в негова полза в третия сет. Димитров така и не успя да се съвземе от случващото се и след 6:3, Сок стигна до победата и класиране за втория кръг на турнира.

Ако изобщо може да има добра новина за Димитров след този мач, то тя е, че той нямаше да защитава точки от миналата година и така по всяка вероятно ще остане 11-и в света и след Ролан Гарос. Григор обаче има да защитава много точки на започващия скоро сезон на трева и на любимата си настилка ще трябва да направи страхотно представяне, ако иска да запази позицията си в подножието на топ 10.

А ето как се разви мачът между Григор Димитров и Джак Сок:

След разменен по един сервис гейм, Григор имаше големи проблеми при второто си подаване. Набързо Сок поведе с 40:0, но Димитров се съвзе и с пет поредни разигравания успя да стигне до предимство. След ново равенство, хасковлията все пак взе гейма и поведе с 2:1.

Постепенно Григор напипа играта си и бе този, който по-лесно печелеше сервис геймовете си. При 3:2 11-ият в света стигна до брейкбол, от който обаче не успя да се възползва. Същото се случи и при 4:3, когато на два пъти имаше шанс за пробив, но в тези моменти отличният сервис спасяваше Сок.

Последваха четири безпроблемни геймове за тенисиста на начален удар, а това доведе до тайбрек, който да определи победителя в сета.

И в него минипробивите бяха рядкост като Григор първи стигна до такъв за 4:3, но американецът го върна при 5:4. Сок първи имаше сетбол пред себе си при 6:5, но Димитров се справи със ситуацията и на свой ред имаше точка за затваряне на сета при 7:6. Сок също удържа на напрежението, а при 7:8 Григор изпрати един форхенд в аут, което значеше и край на сета.

Спечеленият сет даде увереност на Сок, който започва добре и във втория, а Григор трябваше да се справя от ситуация 0:30 при 0:1. Димитров се справи, след което обаче отново пропусна своите възможности за пробив. На два пъти Гришо имаше такава възможност като при първата игра и на втори сервис на съперника. Сок обаче се справи и поведе с 2:1.

При 3:2 Григор изигра кошмарен гейм, в който с редица грешки допусна пробив на 0, който след това бе моментално затвърден от американеца за 5:2. Играта на Димитров съвсем се разпадна и след нов пробив, Сок спечели и втората част и така се доближи само на сет от победата в мача.

А нещата не станаха по-добри в следващите минути...Григор правеше грешка след грешка, а Сок играеше на крилете на вдъхновението, постигна пореден пробив за 2:0, след което го затвърди за 3:0, с което поредните геймове в негова полза станаха 7.

Григор взе гейм на честта за 3:1, но Сок продължи да бъде отличен на свой сервис. При 5:3 американецът сервира за спечелване на мача, Григор успя да стигне до равенство, но не и до пробив. Нови 2 точки на сметката на Сок значеха и край на мача, и на участието на Григор Димитров на Ролан Гарос.