Защитаващият титлата си от миналия сезон Стан Вавринка се класира за втория кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Поставеният под номер три в основната схема швейцарец победи трудно с 4:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:4 срещу Лукаш Росол.

Чехът, който се намира на 59-о място в световната ранглиста, постави Вавринка под сериозно напрежение. Швейцарският тенисист можеше да стане първият в историята, който печели титлата и година по-късно отпада още в първия кръг на силния турнир в Париж.

Стан Вавринка изоставаше на два пъти в резултата, но в четвъртия сет спаси две точки за пробив, след което контролираше маратонския двубой, започнал с два часа закъснение заради валежите от дъжд над френската столица.

Швейцарецът проби за 2:1 в петата част на мача, след което не позволи на Лукаш Росол да го настигне в резултата. Победата е пета за Вавринка в срещите му с Росол. До момента чехът не беше спечелил нито един сет срещу своя по-именит съперник.

Във втория кръг шампионът от 2015 година ще се изправи срещу 93-тия в световната ранглиста Таро Даниел (Япония), който победи срещу Мартин Клизан с 3:6, 4:6, 7:5, 6:4 и отказване на словака при 3:0 в петия сет.

Номер пет в основната схема Кей Нешикори победи с 6:1, 7:5, 6:3 срещу италианеца Симоне Болели. Във втория кръг японецът ще играе с руснака Андрей Кузнецов, победил с 6:2, 6:2, 6:4 срещу Бенямин Бекер от Германия.

Напред продължава и осмият поставен Милош Раонич (Канада). Той надигра с 6:3, 6:2, 7:6 (5) сърбина Янко Типсаревич. /БТА