Черната серия за българската звезда в тениса Григор Димитров продължава. Той отпадна още в първия кръг на Ролан Гарос след петсетов маратон срещу Виктор Троицки и краен резултат 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 3:6. 

Така българинът удължи серията си на четири поредни загуби през този сезон, както и за трета поредна година отпада още на старта в Париж. Троицки пък ще срещне в следващия кръг сънародника си Душан Лайович. 

В интерес на истината, Гришо даде всичко от себе си и се бори мъжки за всяка една топка. Но в някои от важните моменти се пропука и това в крайна сметка се оказа фатално в този толкова равностоен и завързан мач, който продължи почти четири часа. 

В първия сет нашето момче започна динамично и летеше по корта. Той направи ранен пробив, дръпна с 3:0 и до края на частта не пусна инициативата. Впоследствие направи и втори пробив, за да поведе с 1:0 след 6:2. 

Втората част се разви огледално, но в полза на Троицки. Тогава той взе ранния пробив, удържа го до самия край на сета, а в последния възможен гейм направи още един такъв и затвори при 6:3, с което мачът на практика започна отначало. 

С подобен на предишните два сета сценарий премина началото и на третия. Пак ранен пробив, сега за Гришо, но той беше върнат при 4:4. Последва обаче силен завършек за нашето момче и в 11-ия гейм стигна до още един пробив. После го затвърди на свое подаване и след 7:5 поведе с 2:1 сета. 

Но с това се изчерпаха хубавите неща за него. И въпреки добрия старт на четвъртия сет. И там имаше ранен пробив в полза на Димитров, той дръпна до 4:2 и имаше възможност да реализира втори пробив, с който щеше да затвори и мача. 

Но вместо това Гришо изпусна наивно тази възможност, после позволи на Троицки да му върне и пробива, а в края допусна още един такъв и на практика изпусна спечелен сет, а на практика и спечелен мач. 

В последната част Троицки взе ранен пробив, дръпна с 3:0 и в крайна сметка го удържа, за да триумфира с 6:3 и 3:2 след почти четири часа на корта. За Григор остава утехата, че поне се бори мъжки за всяка точка в мача. 

Ето и как се разви мачът гейм по гейм:

Първи сет - 6:2

1:0 Григор започна двубоя с двойна грешка, но в последствие с ас и успех в няколко продължителни разигравания стигна до 40:30, след което с ас завърши първия гейм.

2:0 След две непредизвикани грешки от ракетата на сърбина Димитров вече водеше с 30:0 в подаването на съперника. Перфектен форхенд уинър довече до три шанса за пробив, а още първият бе материализиран след топка в мрежата на сърбина.

3:0 Третият гейм в мача започна с 0:30 в сервиса на Димитров след двойна грешка, но последваха четири поредни точки за българина като при последната двамата демонстрираха впечатляваща игра на мрежата, а в последствие от много трудна ситуация Гришо прати топка на линията, с което поведе с 3:0.

3:1 Троицки започна с 30:0 във втория си сервис гейм, но след хубав бекхенд Григор изравни за 30:30. Късмет с докосване на мрежата разколеба сърбина, който изпрати топката в аут и даде нов шанс за пробив на българина. Димитров не се възползва, а в последствие пропусна още два шанса. Троицки успя да спечели първия си гейм след успех при третия си геймбол.

3:2 Григор отново започна с нова двойна грешка, а след нова неточност изоставаше с 15:30. Невероятна къса доведе до 30:30, но Троицки все пак стигна до първия си шанс за пробив при 30:40, а той бе материализиран.

4:2 Отговорът на Димитров е отличен - рибрейк с гейм на 0. Няколко грешки на Троицки доведоха до 0:40, а в последвалото продължително разиграване българинът излезе на мрежата и завърши всичко с уинър.

5:2 Този път Димитров не сбърка на собствения си сервис. Хасковлията поведе набързо с 40:0, след което изпрати къса топка в аут като преди това бе скъсал кордажа на ракетата си. С нова ракета обаче Григор нямаше проблеми да спечели следващото разиграване и да поведе с 5:2.

6:2 Григор реши всичко още в сервиса на съперника си с третия си пробив в сета. Троицки впечатли със страхотен бекхенд за 30:30, което му спечели аплодисменти от съперника. Григор обаче демонстрира, че бекхендът му далеч не е по-лош и с перфектно изпълнение по правата направи 40:40. След ново дълго разиграване и топка в аут на сърбина Гришо стигна до първия си сетбол. Той бе отразен, но феноменално изпълнение на къса топка от бекхенд доведе до нов сетбол, който бе материализиран след грешка на Троицки.

Втори сет

0:1 Вторият сет започва с пробив за Троицки, който набързо поведе с 30:0 след мощни ретури, които затрудниха Григор. Българинът спаси първия брейкбол при 15:40, но непредизвикана грешка значеше гейм за сърбина.

0:2 Григор поведе с 30:0 в сервис гейма на съперника, но в следващите четири разигравания Троицки бе перфектен и затвърди пробива си.

1:2 Григор направи четвъртата си двойна грешка, с която Троицки поведе с 30:0, но на свой ред българинът изигра перфектно следващите разигравания като при 40:30 прехвърли по великолепен начин съперника и записа първия си гейм в сета.

1:3 Димитров вдигна публиката на крака с перфектен форхенд ретур за 15:15, а в последствие се стигна до 40:40, когато нова перфектна къса даде предимство на българина. Троицки обаче се справи със ситуацията и отново поведе с 3:1.

2:3 Макар и трудно, Димитров измъкна следващия си сервис гейм. Българинът поведе с 40:15, но след непредизвикана негова грешка се стигна до равенство. Гришо все пак спечели последващите две разигравания и така намали пасива си.

2:4 Сърбинът обаче не се поддаде и след бърз гейм на 15 отново си върна аванса от 2 гейма.

3:4 Григор на свой ред отговори с още по-бърз гейм, който бе и първият, в който българинът печели на 0.

3:5 Троицки също записа лесен гейм на 0 и накара Димитров да сервира за оставане в сета.

3:6 За съжаление Димитров не се справи в получилата се ситуация като след серия от непредизвикани грешки допусна нов пробив за съперника, което значеше и край на сета.

Трети сет

1:0 Григор започва отлично третия сет. След няколко продължителни разигравания Григор стигна до точка за пробив - 30:40, но сервис по правата на Троицки предотврати опасността за него. Сърбинът стигна и до геймбол, но поредната перфектна къса на мрежата за Григор доведе до изравняване. В последствие хасковлията стигна и до нов шанза пробив, който този път бе реализиран след великолепен дълбок бекхенд от основната линия, попаднал точно на линията.

2:0 Троицки взе първата точка в сервис гейма на Димитров, но българинът не позволи отпускане и след ас затвърди своя пробив.

2:1 Сърбинът взе първия си гейм в третия сет, след като поведе с 30:0, позволи изравняване за 30:30, но в последствие взе следващите две разигравания.

3:1 Комфортен сервис гейм за българина, който загуби първата точка, но в последствие спечели четири поредни като при последната впечатли с перфектно стоп воле на мрежата.

3:2 Гейм на 15 в полза на Троицки.

4:2 Григор сам си направи много труден шестия гейм в третия сет. След две двойни грешки българинът подари брейкбол на съпенрика за 30:40. В решителния момент обаче сервисът му помогна, отрази опасността и в последствие бързо стигна до успеха.

4:3 Троицки пък отговаря с бърз гейм на 15, в който не даде особени шансове на Димитров.

4:4 Геймът изглеждаше лесен за Григор, който набързо поведе с 40:0 и имаше три геймбола. Две грешки, съпътствани със седма двойна грешка обаче доведоха до равенство. Димитров стигна до предимство, а последвалото маратонски разиграване бе спечелено от Троицки. Българинът подари брейкбол на съперника след нова двойна грешка. Последва ново дълго разиграване, при което предимството бе за Григор. Троицки обаче постоянно връщаше топката и чакаше грешка на българина, което в крайна сметка се случи и Троицки изравни за 4:4.

4:5 За съжаление Димитров увеличи грешките и така след сравнително лесен гейм Троицки повежда в резултата за първи път в третия сет.

5:5 За радост Григор спря серията на съперника след гейм на 15.

6:5 Двамата тенисисти показаха страхотен тенис в 11-ия гейм, а за наша радост Димитров стигна до нов пробив в решителния момент. При 40:30 за Троицки Гришо успя да стигне до равенство, а в следващите две разигравания бе много стабилен и изчака грешки на съперника, за да си осигури възможност да сервира за сета.

7:5 Във важния момент Григор демонстрира класа като единствената му слабост бе поредната двойна грешка. Извън нея обаче Димитров бе перфектен и така заслужено поведе с 2:1 сета.

Четвърти сет

1:0 Великолепно начало на четвъртия сет! Григор демонстрира повишено самочувствие в своята игра, измъчи Троицки с мощни удари, а след страхотен ретур си осигури два шанса за пробив при 15:40. Първият бе отразен, но при втория сърбинът изкара топката в аут и така пробивът е факт!

2:0 Вторият гейм на четвъртия сет предложи класен тенис като Троицки опита всичко, за да върне пробива бързо. Сърбинът успя да стигне до равенство, но изумителен слайс от форхенд даде предимство на българина, който след това успя да затвърди пробива си.

2:1 Троицки записва първия гейм в четвъртия сет, въпреки че Димитров отново имаше своите възможности.

3:1 Троицки стигна до 0:30, но Димитров набързо върна две точки за 30:30. Форхенд в мрежата значете шанс за връщане на пробива за Троицки. Григор обаче издържа теста с великолепен форхенд по линията за 40:40. Троицки бе този, който сбърка в последвалото продължително разиграване, но удар с рамката на Григор доведе до ново равенство. Агресивната игра на почетния гражданин на Хасково обаче даде своя резултат и в крайна сметка българската гордост взе своя гейм.

3:2 Петият гейм започна леко за Троицки и изглеждаше, че тй комфортно ще стигне до успеха в него. Димитров обаче нямаше намерение да се предава и с добра игра стигна до 40:40. Троицки първи си осигури предимство, но Димитров изравни с нова къса топка, матирала съперника. Е, Григор реши да повтори упражнението и при следващото разиграване и си осигури брейкбол. Този път опитът му за къса се озова в мрежата. Българинът си осигури нов шанс, но Троицки се спаси и този път, след което все пак стигна до успех в гейма.

4:2 Лесен гейм на 15 за Григор, който се доближава на 2 гейма от победата.

4:3 Григор спечели първите две разигравания в седмия гейм, но Троицки не допусна нов пробив и отново се доближи на гейм от съперника си.

4:4 Първият сервис на Григор Димитров изчезна и за съжаление Троицки се възползва перфектно от моментната слабост на българина. Сърбинът стигна до два брейкбола при 15:40 и се възползва още от първия, за да изравни за 4:4 и да се върне в сета.

4:5 Троицки продължи серията си с добър сервис гейм, след който се доближи на гейм от вкарването на мача в пети сет.

5:5 Григор поведе с 40:0, но Троицки не се отказа и стигна до равенство. В трудния момент обаче сърбинът направи две непредизвикани грешки и така помогна на българина да изравни резултата. 

5:6 Григор поведе с 30:0 в подаването на съперника, но Троицки набързо достигна до 30:30. Топка в аут обаче даде възможност за пробив на българина. В този момент сърбинът залагаше на топки към бекхенда на съперника, който не издържа. С коварен слайс около линията Григор накара Троицки да сбърка и така да стигне до нов брейкбол. Той обаче бе неутрализиран с мощен сервис, а при втория си геймбол сърбинът стигна до успех в гейма.

5:7 Григор се пропука в най-важния момент. След няколко грешки се стигна до 15:40, а още първият сетбол на сърбина бе материализиран след топка в аут на Димитров.

Пети сет

0:1 Решителният пети сет започна с мощен тенис от страна на Троицки, който поведе набързо с 40:0 и макар Гришо да върна една точка, в крайна сметка загуби подаването на сърбина. 

0:2 Много лошо начало на сета за Гришо. Той допусна противникът му да има точка за пробив. При нея българинът не успя да вкара първи сервис, а после при разиграването прати топката в мрежата и така сърбинът поведе с пробив. 

0:3 Нещата стават трагични за Димитров. Троицки затвърди пробива, след като взе подаването си, давайки само една точка на българина. Така сърбинът води с 3:0 и държи мача в ръцете си. 

1:3 Най-после Гришо взе нещата в свои ръце и записа първи гейм на своята сметка. Въпреки поредните леки затруднения, той затвори гейма с ас и намали изоставането си на 1:3. Димитров все още е в мача. 

1:4 Оспорван гейм, в който Димитров доведе нещата до равенство, но тогава сервисът на Троицки влезе в употреба и след две много силни първи подавания, той затвори гейма на своя сметка, за да дръпне отново с три преднина. 

2:4 Гришо беше много близо до провала в тази част. Той поведе с 40:30, но за пореден път позволи обрат и се наложи да спасява брейкбол. За радост, нашето момче го отрази и после взе гейма, за да намали малко изоставането си. Преднината от един пробив за сърбина обаче остава. 

2:5 Троицки показа признаци на умора, но вкара в действие сервиса си. Той губеше дългите разигравания, но пък наниза три аса и записа и това подаване на своята сметка - 5:2 и сърбинът е на гейм от победата. 

3:5 Григор направи задължителното и взе подаването си, като даде само две точки на съперника. Сега задължително трябва да вземе и подаването на Троицки. 

3:6 Троицки стигна до два мачбола, реализира втория от тях и всичко приключи.

--

Двубоят трябваше да се изиграе още в неделя, но това не се случи заради дъжда над Париж. Така организаторите преместиха мача от първия кръг за днес от 12 часа. Над френската столица обаче отново валеше и така до 14 часа двубоят не можеше да стартира.

До момента Димитров и Троицки са играли помежду си три пъти като Димитров има две победи.  Любопитен факт е, че две от срещите им бяха през този сезон. Григор постигна успех с 5:7, 7:6(6), 6:2 в Бризбейн, но седмица по-късно загуби драматично на финала в Сидни с 6:2, 1:6, 6:7(7). В първия им двубой в Базел през 2012 българинът постигна успех с 6:3, 6:2.