Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова отпадна в първия кръг на турнира от Големия шлем Уимбълдън в Лондон. Цвети отстъпи след контузия на Белинда Бенчич от Швейцария, с 1-2 сета – 6:3, 1:6, 3:6.

Нещата стартираха обещаващо, с добър тенис и предимство за българката. Тя обаче получи контузия във втория сет, и оттам не успя да се противопостави достатъчно добре на тийнейджърката Бенчич, макар че и тя не бе в оптимална физическа кондиция.

Пиронкова постигна пробив още във втория гейм, и след това успешно затвърди пробива за преднина от 3:0. След това нещата тръгнаха гейм за гейм, преди Бенчич да върне пробива в седмия, за 4:3. Без да се бави обаче, Пиронкова върна пробива, и сервира за сета. Швейцарката успя да затрудни Цвети доста в този последен гейм, но в крайна сметка родната тенисистка стигна до своето и взе сета със 6:3.

Бенчич взе първия гейм във втория сет, и след това бе много близо до пробив, но Пиронкова се измъкна със стабилна игра и изравни.

При 2:1 за Бенчич, и сервис за Цвети, българката поиска медицинска помощ, с проблем в левия крак. Тя се прибра в съблекалнята, и след десетина минути пауза продължи мача. Явно обаче травмата продължи да мъчи Пиронкова, и тя загуби два гейма, и даде сериозна преднина на съперничката си.

Цвети така и не успя да спечели повече гейм в този сет, и Бенчич се наложи в него със 6:1, за да изравни резултата, и да прати мача в трета решителна част.

Бенчич поведе уверено и в третия сет, като бе само на гейм от затваряне на срещата, при 5:1 в нейна полза. Цвети обаче не се отказа, и дори стигна до пробив, за да намали до 5:3. Пиронкова дори спаси пет мачбола, в деветия гейм, но с една отлична последна точка Бенчич спечели.

Във втори кръг, Бенчич ще срещне германката Ана-Лиса Фридсам.

Българското участие продължава с изявите на Григор Димитров и Сесил Каратанчева.