Българският тенисист Григор Димитров стартира с победа участието си на тазгодишното издание на "Уимбълдън". Поставеният под номер 11 в схемата надигра категорично Федерико Делбонис от Аржентина с 6:3, 6:0, 6:4 и заслужено продължи във втори кръг. Там негов съперник ще бъде американецът Стийв Джонсън, с когото досущ като днешния си съперник хасковлията досега не е играл. Представителят на САЩ  се справи трудно с Лукаш Лацко в пет сета.

Срещата на корт №1 подчерта до краен предел разликата между 73-ия в света Делбонис и Гришо, който направи много стабилен мач и сведе неточностите си в играта си до минимум. Аржентинецът така или иначе не се слави като добър играч на тревни настилки - за него това бе пето участие на такива турнири и дотук няма спечелен сет. От другия край на мрежата Димитров показа най-силните страни от своята игра - точният сервис и майсторските форхенди, които му позволиха да диктува темпото.

Откриващият сет започна доста равностойно, като сервисът правеше разликата на корта. Както Димитров, така и Делбонис не оставяха никакви шансове на съперника да се задържи в по-дълго разиграване. В първите пет гейма посрещащите тенисисти спечелиха едва четири точки, което беше достатъчно красноречиво за стила, който и двамата налагаха на корт №1. Шестият гейм беше първият, който донесе повече интрига, а всичко започна с мъничко късмет за Гришо, който не реализира сполучлив ретур, ала скъсената топка кацна върху филето на мрежата, а след това стана неспасяема за Делбонис - 40:40. Скоро след това българинът стигна и до първата точка за пробив, но сбърка при ретур на втори сервис и впослествие аржентинецът спаси подаването си.

Осмият гейм предложи още по-голяма битка, в която този път класата на хасковлията започна да си личи. Българинът положи много усилия, за да стигне до равенство, а след това показа форхенди от съвсем друго ниво. Въпреки това Делбонис не се предаваше и Димитров успя да го пробие едва от третия опит благодарение на комбинация от добре пласиран ретур по правата и форхенд по диагонала, който неговият съперник прати върна в аут. Последва познатият експресен сервис гейм и Григор поведе с 1:0 сета.

Вторият сет едва ли можеше да има по-добър старт за 11-ият в схемата. Гришо се възползва от разклатеното самочувствие на сервиращия Делбонис, който започна с бързи грешки, осигурили ранен аванс на българина. В този гейм стратегията му беше проста - да задържи топката в по-дълго разиграване, а аржентинецът сам сдаде подаването си с непредизвикана грешка от бекхенд.

Опонентът на Григор все пак направи нелош опит да върне веднага пробива. Леко разсеяната игра на българина позволи на Делбонис да поведе с 40:15, ала въпреки трудната ситуация Гришо беше човекът с по-здрави нерви и излезе от тежката ситуация, за да затвръди пробива си - 2:0. Делбонис като че ли очакваше Димитров да не покаже много агресия предвид преднината си, но хасковлията го изненада и превърна третия гейм в нова люта битка. Димитров на свой ред изпусна аванс от 40:15, ала Делбонис все по-трудно намираше отговор срещу играта му от основната линия и четвъртата точка за пробив увеличи много сериозно преднината на нашенеца в сета.

Светкавичното затвърждаване на втория пробив беше последвано и от трети. Димитров отново показа много хладнокръвие, за да превърне сервис гейма на Делбонис в истински ад, който за пореден път премина през множество равенства. Българинът показа добро движение по корта и водеше разиграванията с премерените форхенди, които принуждаваха аржентинеца да играе дълбото зад основната линия и грешките бяха неизбежни. Южноамериканецът се опита да спаси честта си при 0:5, когато сервисът премина при Григор. Димитров обаче не допусна изненади и поведе с 2:0 сета.

Следващият сет отново изправи Делбонис до стената, тъй като Григор изглеждаше повече от жаден да продължи серията си от спечелени геймове. Две равенства и много нерви костваше на 73-ия в света да излезе от дупката, а публиката посрещна с овации спечеления от него гейм. Последва бърз такъв в полза на българина и нови главоболия за Делбонис при подаването му. И този път той се справи успешно, което повиши настроението по трибуните.

Увереността в играта на аржентинеца се върна, а Димитров го окуражи с няколко грешки, каквито не допускаше в предишните два сета. Всичко обаче си дойде на мястото при 4:4, когато разликата между двамата си пролича. Григор рязко вдигна оборотите и това меко казано изненада Делбонис, който не можа дори да спечели точка и бе пробит на нула. Развръзката тотално съсипа Делбонис в следващата част, където Димитров редеше страхотни комбинации от сервиси и форхенди. Делбонис сложи точка на срещата с грешка от ретур, макар да имаше далеч по-лесната задача да се справя с втория сервис на Григор.

Така в следващия кръг от "Уимбълдън" Димитров ще се изправи срещу американеца Стийв Джонсън, който е 52-и в света.