Григор Димитров записа втора победа в тазгодишното издание на Уимбълдън след трисетов успех над Стийв Джонсън в двубой с два тайбрека - 7:6(8), 6:2, 7:6(2). Срещу 52-ия в световната ранглиста Гришо демонстрира добра и уверена игра, сервисът му работеше отлично, а на няколко пъти изправи на крака феновете на корт №2 с фамозни изпълнения. 

Така българинът успя да се справи с американския си съперник, който с мощен сервис се опитваше да се противопостави на именития си колега от другата страна на мрежата и на моменти, особено в първия и третия сет, успяваше. В тях тайбрек трябваше да определи победителят и докато в първия битката бе жестока и само един минипробив реши всичко за 10:8, то в тайбрека на третия сет на корта имаше само един тенисист. Вторият сет пък бе най-лесен за Димитров, който постигна успех в него след два пробива.

Съперник на Григор в третия кръг ще бъде французинът Ришар Гаске, който мина лесно през сънародника си Кени дьо Шапе - 6:0, 6:3, 6:3. Статистиката определено не е на страната на Димитров, тъй като до момента той няма победа в четирите си мача срещу Гаске. Последният им двубой обаче е от 2013, а досега не са се срещали на трева. Поне не и в официален мач, тъй като няколко дни преди старта на Уимбълдън двамата се срещнаха в демонстративен двубой, спечелен от Григор със 7:6, 6:4.

Мачът срещу Стийв Джонсън започна с маратонски гейм, в който Григор трябваше да спасява две точки за пробив при 15:40. Той се справи, а в последствие се стигна до четири равенства преди Димитров да спечели подаването си.

Това обаче като че ли бе единственият по-оспорван гейм за сервиращите в първия сет. Димитров все пак по-лесно печелеше задължителните за него геймове, но не стигна до нито една възможност за пробив. Така се стигна до тайбрек, в който отново тенисистът на сервис печелеше подаването си, а минипробивът така и не идваше. При 5:6 Григор трябваше да спасява сетбол, а същото се наложи и на Джонсън при 7:6 за българина. 11-ият в света спаси още един сетбол за 8:8, а в тези инфарктни моменти и „ястребовото око“ спаси Гришо в едно разиграване.

При 9:8 втори сетбол се откри пред Димитров. Хубав ретур и топка в мрежата на Джонсън означаваха първи сет в полза на първата ракета на България.

Българинът очевидно бе окрилен от завършека на първия сет и още в първия гейм на втория успя да стигне до първия пробив в мача, затвърден за 2:0.

При 3:1 Димитров постигна нов категоричен пробив на 0, след което нямаше никакви проблеми да спечели сета с 6:2 за 27 минути игра, в които българинът записа 100% спечелени точки при вкаран първи сервис.

Третият сет можеше да започне ударно по подобие на втория, след като Григор поведе с 40:0 при сервис на Джонсън. Американецът обаче се спаси от сложната ситуацията, благодарение на мощния си начален удар и след 5 поредни точки взе гейма за 1:0.

Двубоят отново влезе в руслото от първия сет, в който двамата взимаха геймовете си без особени трудности. При 4:4 се стигна до три равенства, а Григор имаше и брейкбол, който можеше да го доближи максимално до победата. Джонсън все пак се справи, а следващият гейм драмата отново беше сериозна. При 30:40 американецът имаше сетбол, който обаче бе отразен от Григор, който също можеше да разчита на началния си удар в ключовите моменти.

Нов оспорван гейм доведе до „скрит мачбол“ за Димитров, но 52-ият в света отново показа хладнокръвност.

 

Така отново се стигна до тайбрек, но за разлика от първия в мача, този път на корта имаше само един тенисист и след 7:2 точки българинът се поздрави с победата и класиране за трети кръг.