За трети пореден ден депутатите ще обсъждат бюджет 2014 г. на второ четене. Очаква се днес да бъде гласувано предложението на „Атака” за въвеждането на 20% такса върху приходите от вятърните- и слънчевите централи.

Не е ясно обаче дали то ще остане в същия вид или ще се въведе диференцирана ставка за различните видове централи, за което намекна председателят на ресорната енергийна комисия Рамадан Аталай. Очаква се той да внесе предложения за промени в два закона до петък, с които да се въведе новата такса.

По предварителни оценки на ДКЕВР, ако бъде въведена 20% ставка върху приходите на перките и фотосоларите, както популярно се наричат тези два вида възобновяеми източници, в хазната трябва да попаднат 150 млн. лева.

Заради въвеждането на таксата от 20 на сто върху приходите на слънчевите- и вятърните централи, ще се наложат промени в няколко закона, което обаче ще стане след гласуването на бюджета. Според формулата, предложена от партия „Атака” и след това одобрена от бюджетната комисия, приходите на фотосоларните и вятърните централи, трябва да се обложат с 20% такса без ДДС, която да постъпва на всяко тримесечие в хазната.

„Ако имах фотоволтаичен парк, пак щях да гласувам за тези проценти, които по една или друга причина трябва да бъдат събрани”, коментира председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

По-късно стана ясно, че може да се стигне и до диференциране на ставката за различните видове енергия и дори да има разделяне на слънчевите централи по годината на присъединяване. Подобно предложение имаше и депутатът от левицата Георги Кадиев, но то бе отхвърлено от бюджетната комисия в парламента и следователно – не е подложено на дебат в пленарната зала.

Днес е третият ден, в който депутатите работят по бюджет 2014 г., като преди началото му няма приет нито един цял член от законопроекта. Още в началото на дебатите, народните представители решиха първо да гласуват текстовете за новата такса върху част от възобновяемите централи, а след това да се върнат в началото, за да гласуват приходите и разходите в хазната. Към момента има отхвърлени няколко предложения на ГЕРБ.