Ако считате, че в пространството пред вашия блок няма достатъчно места за спортни дейности, както и наличие на други неуредици, имате възможност да промените това чрез попълване на анонимна анкета на http://blockareas.bg/bg/.

Говорейки за комфорт на обитаване в жилищната среда е важно да отбележим значимостта на околните пространства – извън панелното жилище – там, където е възможно изграждането и подобряването на спортната култура на всички обитатели.

По начина на тяхното планиране, междублоковите пространства имат потенциал за развитие на спортни и социално-културни дейности, но дали този потенциал се използва? До каква степен жителите са подготвени за солидарно изграждане и поддържане на тези места? Какво би било участието на общинските власти? Кои са интелигентните решения за по-здравословен живот?

За отговор на тези и други въпроси екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия разработва проект, насочен към съживяването на тези градски структури. С цел широко отразяване мнението на жителите, изследователите поставят няколко въпроси в анкета, която може да попълните анонимно за секунди на http://blockareas.bg/.

Научният колектив се ръководи от проф. д-р арх. Йордан Радев с колектив – гл. ас. д-р арх. Стефан Аспарухов (координатор), гл. ас. д-р арх. Димитрина Попова (БАН), арх. Ангел Енкин (докторант) и арх. Димо Джотолов (докторант). Проектът е със заглавие „Културна идентичност и енергийна ефективност при ревитализацията на междублоковите пространства на панелните комплекси в София“. Неговото финансиране се осигурява от Фонд „Научни изследвания“ и разработва двуетапно в периода 2015-2016г.

Допълнителна информация: http://blockareas.bg/