Днес отбелязваме 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство. На Националния празник на страната ще има чествания във всички градове, както и на паметното място - връх Шипка.

По случай Националния празник на България - 3 март, ще бъде осигурен безплатен достъп до общинските музеи и галерии. Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов", музеят под базиликата „Св.София", парк музей „Врана" и столичният зоопарк ще отворят врати безплатно за гражданите и гостите на столицата.

Честванията на Националния празник налагат някои ограничения в движението в столицата. Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането по ул. „Аксаков", между ул. „Г.С.Раковски" и ул. „Дякон Игнатий". От 08.00 часа до 12.30 часа важи същата забрана за автомобили по ул. „Оборище", между бул. „Васил Левски" и ул. „Г.С. Раковски", по ул. „Московска" между бул. „Васил Левски" и ул. „Г.С. Раковски", по ул. „11-ти август" между бул. „Княз Ал. Дондуков" и пл. „Св. Ал. Невски", както и всички съседни централни улици.

До приключване на тържествените чествания се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител", между ул. „15-ти ноември" и ул. „Г.С.Раковски", само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.