Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на кабинет на президента Росен Плевнелиев, тъй като не може да състави правителство единствено с гласовете, получени от неговата партия. От своя страна държавният глава обяви, че още днес ще връчи втория мандат на Коалиция за България.

Борисов бе категоричен, че единственият му шанс за кабинет е бил с подкрепа на "Атака", но ГЕРБ не може да се коалира с хора, които сядат на европейския химн и наричат европейските посланици "дебелобузи чичковци".

Борисов щял да гласува за кабинет на БСП и ДПС, ако го били поздравили за изборния резултат

Борисов посочи, че когато е признал грешките, направени при управлението на ГЕРБ, на първо място е посочил горделивостта. Той вметна, че и в Библията тя е посочена като най-тежък грях. „Те бяха горделиви, знаейки за тази ондурма, която са направили с Атака и дори не се обадиха да ни поздравят като първа политическа сила", каза Борисов за Коалиция за България и ДПС.

„Ако те го бяха направили и бяха казали „Ние имаме 121 депутати, вие - 97, дайте ни един депутат", аз лично щях да гласувам да направят правителство, защото съм съгласен, че служебното правителство изигра своята роля, трябва да си отива и България трябва да има правителство. Аз щях да им гласувам само да не се излагаме в Европа", категоричен бе Борисов. Лидерът на ГЕРБ напомни как всички посланици са станали и са се „изнизали" по време на тържественото първо заседание на Народното събрание, когато Волен Сидеров и Атака са седнали в пленарна зала на европейския химн.

Каквито и декларации да правят, със 120 депутати Коалиция за България и ДПС няма как да правят правителство, явно отнякъде има договорка, допусна Борисов. По думите му той е щял, за да е честно и истинско пред българския народ, да каже, в името на това да има правителство, той ще гласува за техен кабинет.

„Не се излагайте да заставате с Атака", призова ги той и допълни, че ГЕРБ четири години е имала малцинството, но той е удържал и не е направил коалиция с националистите.

Какъв щеше да бъде вторият кабинет на Бойко Борисов?

Бойко Борисов представи и евентуалния състав на кабинета, който би предложил, ако имаше такава възможност. Съставът е с няколко разлики, като вътрешното министерство щеше да се ръководи от Веселин Вучков, а не от Цветан Цветанов. Министерството на земеделието щеше да бъде поверено на Десислава Танева, а не на Мирослав Найденов. МОСВ щеше да бъде ръководено от Ивелина Василева, а не от Нона Караджова. Двамата вицепремиери щяха да бъдат Лиляна Павлова и Томислав Дончев със запазени ресори по министерства съответно на регионалното развитие и управлението на евросредствата. На стола на Дянков щеше да седне Владислав Горанов. Икономиката и туризмът щяха да бъдат поверени на Делян Добрев, но енергетиката - на Димитър Главчев. Електронното правителство щеше да има самостоятелно министерство, ръководено от Доброслав Иванов. Постовете си като министри щяха да запазят Ивайло Московски - на транспорта, Тотю Младенов - на социалната политика, и Свилен Нейков - на спорта.

Още вчера Бойко Борисов заяви, че ще приеме мандата за съставяне на кабинет и след като оповести състава му ще го върне. Според него „по този начин щяло да се спести много малко време, около половин час, до връчването на мандата на следващата политическа сила”.

По-рано днес на консултации при президента Росен Плевнелиев вече се изредиха лидерите на другите три партии, които получиха представителство в парламента - Волен Сидеров, Лютви Местан и Сергей Станишев.