Не само външният вид е важен, за да бъдете определени като привлекателни. Важни за това са и начинът, по който възприемаме самите себе си, хората, с които се виждаме, както и комуникативните техники, които прилагаме. Ето няколко съвета как да бъдете по-привлекателни:
 
1. Бъдете забавни.
Множество проучвания потвърждават, че жените са по-впечатлени от мъже, които могат да ги разсмеят. Едно от тях разказва за психолог, който предизвикал мъже да разказват шеги пред приятелите си в бара, докато жена седяла на съседната маса. Момчетата, които разказвали шеги, са били три пъти по-атрактивни според жената и много по-лесно можели да се сдобият с телефонния ѝ номер за разлика от приятелите им, които не се включвали в разсмиването на събеседниците.
 
2. Бъдете заобиколени от приятели.

Изследване в Сан Диего на Калифорнийския университет от 2014 г. разкри, че хората изглеждат по-добре, когато са в група. Това е така, защото мозъците ни са приспособени да възприемат отделните лица в обща картина. Това „уеднаквява” отделните лица, прави ги по-лесно разпознаваеми и следователно по-лесно възприемчиви. Като резултат – получаваме допълнителна привлекателност.
 
„Добра стратегия при срещи и запознанства е да водите със себе си приятел или приятелка. Тази тактика е особено успешна, особено ако чертите на лицето ви взаимно се допълват и „уеднаквяват”, отвличайки вниманието от непривлекателните ви физически черти”, пишат авторите Дрю Уолкът и Едуард Вул.
 
3. Пропуснете повърхностните разговори.
В експеримент, проведен в Щатския университет в Ню Йорк през 1997-ма година, психологът Артър Арон разпределя четирима души в две двойки, като дава на всяка от двойките по 45 минути, за да отговорят на зададени въпроси.
 
На едната двойка се пада набор от въпроси, които предразполагат към повърхностен разговор, докато другата двойка получава списък с въпроси, които водят към по-задълбочен и смислен разговор. Хората, които си отговарят на по-съществени въпроси, се чувстват взаимно по-свързани и привлечени един от друг. С течение на времето дори се влюбили.
 
Според изследване на Харвард говоренето за себе си стимулира същите сфери в мозъка, които се активират при правене на секс и консумиране на хубаво ястие.
 
„Активирането на тази система чрез обсъждане на собствената ти личност, предполага, че саморазкриването може да бъде неподозирано приятно занимание!” – докладва американски учен.
 
4. Бъдете лидер.
Хората се съблазняват от силата. Изследване от 2014 г. сочи, че хората в група мислят лидера си за значително по-привлекателен от хората, които не са част от въпросната група.
 
Мениджър на компания може да изглежда в пъти по-неустоим за служителите на тази компания, отколкото за обективните наблюдатели.
 
„Противно на традиционните проучвания, които класират физическата красота като белег номер 1 за привлекателността, нашите открития акцентират върху важността на членството в група като ключов белег за провокативно излъчване", допълват учените.
 
5. Усмихвайте се повече.
Два експеримента, проведени в Швейцария, проверяват връзката между съблазнителността и усмихването. Според тях колкото по-искрена и широка е усмивката, толкова по-приятно изглежда лицето. В действителност щастливият израз на лицето компенсира относителната физическа непривлекателност.
 
6. Вземете си куче.
В практически тест на Мичиганския университет жени чели визитни описания за мъже. Когато някоя от разказваните истории спомене мъж, който отглежда куче, жените го оценявали като по-подходящ партньор за дългосрочни и сериозни отношения.
 
Експериментаторите заключили, че грижите за собствен домашен любимец учат на отговорност и безвъзмездна обич. Също така хората, които имат животинче вкъщи, изглеждат по-спокойни, по-уравновесени и по-щастливи.
 
7. Бъдете мили и добри. 
 
Експеримент сред 120 души в Китай от 2014 г. разказва, че хората възприемат лицето на човек за по-красиво, ако са чували мили отзиви за него.
 
„Личностните характеристики са свързани с физическата привлекателност, затова позитивните хора демонстрират по-голяма привлекателност от хората с негативни личностни характеристики, които излъчват неприятна и често отблъскваща енергия”, пишат авторите.
 
8. Живейте в място с висок социален статус.
Научен труд разкрива реакциите към двама мъже: единият, сниман в луксозен апартамент, другият, заснет в жилище от неутрален статус в стандартен контекст. Мъжът „от хайлайфа” получил по-високи оценки за привлекателност.
 
Изследователите казват, че има еволюционен елемент по време на работа. Мъжете с висок социален статус изглеждат по-способни да се грижат за семейство, което несъмнено ги прави адски пленителни.
 
9. Слушайте хубава музика.
Анализ на човешкото поведение от 2014 г., проведен сред 1 500 жени на средна възраст 28 г., оповестява оценките за привлекателност на композиторите – една част от жените слушали тривиални изпълнения, докато другата слушала истински музикални шедьоври.
 
Резултатите показват, че жените предпочитали по-сложната музика.
 
„Възможността да създаваме сложна музика може да бъде индикация за когнитивни способности”, споделя авторът Бенджамин Чарлтън от университетския колеж в Дъблин. „Следователно жените са склонни да избират за партньори добрите музиканти, смятайки че те превъзхождат с генетични предимства момчетата, които не ги бива в музиката. Според женската психика музикантите се радват на по-добри гени, които да предават на бъдещото си поколение. Затова дамите са по-привлечени от тях", сочи проучването.