Отборите на Тампа Бей и Вашингтон се доближиха само на победа от участие във финала в Източната конференция, след като записаха победи с по 2:1 съответно срещу Монреал и Ню Йорк Рейнджърс. Тампа Бей постигна изключително драматична победа у дома над Монреал. Победният гол на Тайлър Джонсън падна 1,1 секунда преди края на редовното време. Така тимът от Флорида поведе в серията с 3:0 успеха и при нов такъв тази нощ ще се класира за първи финал в конференцията от 2011 година насам. 

По-активният тим в срещата беше този на Монреал, но домакините от Тампа първи стигнаха до гол. Това се случи в 12-ата минута, когато Алекс Килърн с китков удар откри резултата. След скучна втора част в средата на третия период Монреал изравни чрез Брендън Галахър, който довкара избитата от вратаря Бен Бишъп шайба. 

И когато изглеждаше, че срещата ще се реши в продължение, Виктор Хедман намери непокрития Тайлър Джонсън, който от близка дистанция оформи крайното 2:1. 

В другия двубой от тази нощ Вашингтон поведе с 3:1 победи на шампиона в редовния сезон Ню Йорк Рейнджърс и вече е само на успех от финала в Източната конференция. След нулева първа част гостите от Ню Йорк успяха да открият резултата в началото на втората чрез Дерик Брасард. В 17-ата минута на третината обаче Андре Бураковски изравни на 1:1. 

Само 24 секунди след началото на последната част отново Бураковски вкара за столичани. Лявото крило на домакините успя да измъкне шайбата от бранител на Ню Йорк и останал сам срещу вратаря Хенрик Лундквист елегантно го преодоля с бекхенд удар. 

До края на срещата и двамата вратари направиха редица ключови спасявания, а стражът на домакините Брейдън Холтби спаси и дузпа, за да донесе ценния успех на тима си. Мач номер 5 от серията е в петък, а домакин е тимът на Ню Йорк.

Срещи от втория кръг в плейофите в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (играе се до четири победи от седем мача):

Източна конференция, полуфинали:
Тампа Бей - Монреал - 2:1
* Тампа Бей води с 3:0 победи в серията

Вашингтон - Ню Йорк Рейнджърс - 2:1
* Вашингтон води с 3:1 победи в серията. /БТА