Джейсън Гарисън вкара победния гол за Тампа Бей, който осигури успеха на тима с 4:3 при гостуването на Питсбърг в петата финална среща в Източната конференция на НХЛ. Гарисън имаше много късмет, след като се разписа в 1-ата минута на допълнителното време, а шайбата рикошира в гърба на негов съотборник преди да влезе в мрежата. Така Тампа Бей поведе с 3-2 победи в серията. И година след като отстъпи на Чикаго на финала за Купа Стенли, сега те имат шанса да се класират отново за големия мач във вторник, когато са домакини.

Домакините от Питсбърг поведоха с 2:0 в началото на втората третина, след като Брайън Дюмоулин откри секунда преди края на първата част след асистенция на Брайън Раст. Това е първо попадение за Дюмоулин от 17 месеца насам.

Патрик Хьорнквист покачи на 2:0 след комбинация на Карл Хагелин и Оли Мяятя в 21:30 минута на мача. Но още преди да завърши втората част и само в рамките на минута и половина Александър Килърн и Никита Кучеров изравниха за 2:2. Драмата не приключи тук и 50 секунди преди края на периода Крис Куниц записа и гол след участието си в комбинацията за 1:0, извеждайки отново Пингвините напред 3:2. По-малко от три минути преди края на мача с второто си попадение Никита Кучеров изравни за 3:3.